DruštvoNaslovna

Međunarodni dan starijih osoba obeležen u Dolovu

Udruženje penzionera iz Dolova obeležilo Međunarodni dan starih lica u prisustvu predstavnica Grada Pančeva. Obeležavanju ovog datuma u Udruženju penzionera u Dolovu prisustvovali su gradska menadžerka Maja Vitman, predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš i član gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Milenko Čučković.

Rado smo se odazvali pozivu divnih ljudi iz Udruženja penzionera iz Dolova. Predsednik Udruzenja Vlada Dimitrov i njegove saradnice i saradnici, priuštili su nam čašicu razgovora, iskazali svoje potrebe, ukazali na veliko poverenje. Mi ćemo dobrim domaćinima gledati da pomognemo i odužimo im se na svemu što su za nas uradili i omogućili da svojim životnim radom Srbija bude dobra zemlja i primer kako treba, izjavila je nakon posete Maja Vitman.

Čučković je naglasio da se Međunarodni dan starijih osoba, i u svetu i kod nas, obeležava 1. oktobra, sa ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kojem živimo, potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Socijalna inkluzija starijih osoba od presudne je važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promoviše jednakost, blagostanje i prosperitet, zajednički za sve građane. Starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspeha čovečanstva, ali i jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova. Činjenica je da je udeo osoba starijih od 60 godina u porastu i da se taj trend nastavlja, sa jedne strane usled opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane usled povećanja dužine životnog veka, rekao je Čučković.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine.