NajaveNaslovna

Program obeležavanja „Dečje nedelje“ u Pančevu od 4. do 10. oktobra

„Dečja nedelja“ se tradicionalno održava u prvoj nedelji oktobra, (ove godine od 4. do 10. oktobra) u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

U okviru manifestacije, Grad Pančevo i Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva, u saradnji sa ustanovama i organizacijama sa teritorije grada Pančeva, kao i prethodnih godina, organizovaće niz događaja.

 

Baletska škola „Dimitrije Parlić“ će održati koncert učenika baletske škole u ponedeljak, 04.10.2021. godine, sa početkom u 17 časova na platou ispred Narodnog muzeja, a u slučaju kiše, koncert će se održati u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, istog dana u 12 časova.

Muzička škola „Jovan Bandur!“ će u utorak, 05.10.2021. godine ispred svoje škole, prirediti koncert učenika muzičke škole sa početkom u 17 časova, a u slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u nekom drugom terminu, kada vremenski uslovi budu dozvoljavali.

„Trka za srećnije detinjstvo“ koju organizuje Crveni krst Pančevo će se održati u utorak, 5. oktobra 2021.godine sa početkom u 11 časova u Gradskom parku. Cilj održavanja manifestacije je da se prodajom startnih brojeva učesnicima/cama u iznosu od 50,00 dinara, obezbede novčana sredstva koja bi pomogla akciju Crvenog krsta Pančevo pod nazivom i sa motivom „Da zajedno užinamo“ i time obezbede užinu deci kojoj ona nije dostupna zbog životne i materijalne situacije u kojoj se nalaze. Sredstva koja budu prikupljena na ravnopravan način biće prosleđena školama koje uzmu učešće u ovoj manifestaciji. Za učesnice/ke trke su pripremljeni simbolični pokloni a pored toga nekome od učesnika, koji će biti odabran putem izvlačenja, biće uručen i jedan bicikl.

Narodni muzej Pančevo će u okviru Dečje nedelje promovisati aplikaciju „Potraga u muzeju“. To je interaktivna igra koja decu vodi kroz postavke muzeja. Program je namenjen deci nižih razreda. Zbog epidemiološke situacije i pripreme za potragu (instaliranje aplikacije na telefonu) potrebno je da se blagovremeno prijavite, ukoliko organizovano dovodite decu. Osobe za kontakt u muzeju su Dragan Lončarević 066/283848 i Aleksandra Golubov 064/1903681. Termini su ponedeljak 4.10, sreda 6.10. i petak 8.10, od 10-14 časova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu u utorak 5.10. i četvrtak 7.10, organizuje šetnju starim gradskim jezgrom. U okviru šetnje u Narodnom muzeju Pančevo biće promovisan „Kodeks ponašanja prema kulturnom nasleđu“. Osoba za kontakt u vezi sa prijavljivanjem organizovanog dolaska dece je Jasna Jovanov 065/8822420. Šetnja će se održati utorak 5.10. i četvrtak 7.10.od 12 časova.

Takođe, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančeva organizuje obilazak svetionika i obale Tamiša katamaranom „Panuka“. Planirana je vožnja u petak 8.10.2021. godine u terminima od 11 i 13 časova, i u subotu 9.10, od 11 časova. Broj mesta na katamaranu je ograničen i za učenike je potrebna saglasnost roditelja, tako da je neophodno najaviti dolazak i preuzeti obrasce za saglasnost. Osoba za kontakt i prijavljivanje je Jasna Jovanov 065/8822420.

Dom omladine Pančevo u petak 8.10.2021. na platou ispred Narodnog muzeja organizuje koncert Leontine i hora „Čarolije“ u 18 časova, a u 19 časova pančevačkoj publici će se predstaviti dečji rok bend „Blastersi“. Istog dana od 17 časova, u saradnji sa organizacijom „Društvo prijatelja životinja Ljubimci“ biće organizovan događaj „Obraduj klinca, udomi štenca“.

Kulturni centar Pančeva, najmlađim posetiocima, poklanja pozorišnu predstavu „Lepotica i zver“ koja će biti odigrana u subotu 9.10.2021. godine od 12 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva i animirani sinhronizovani film za decu „Luka“ koji će biti prikazan u nedelju 10.10.2021. godine u 12 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Zbog epidemiološke situacije i ograničenog broja posetilaca, potrebno je doći pola sata pre početka predstave, kako bi zainteresovani dobili besplatne ulaznice.

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ se uključila u manifestaciju nizom aktivnosti. Jedna od njih je humanitarni bazar „Pružamo ruku saosećanja i prijateljstva deci obolele od raka“, koja će se održati u Gradskom parku, u petak, u 17:30 časova. Deca će imati priliku da se uključe u ovu akciju prodajom sopstvenih rukotvorina, čime će se sakupljati dobrotvorni prilozi za decu obolele od raka. Planirano je da se sredstva uplate na račun Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – NURDOR. Organizaciju čine roditelji obolele dece, lekari, psiholozi, medicinsko osoblje, gde svi rade volonterski.

Dečji hor „Vokal kids“ će u nedelju 10.10.2021. godine svojim koncertom simbolično zatvoriti Dečju nedelju. Koncert počinje u 18 časovaispred Narodnog muzeja Pančevo, a u slučaju lošeg vremena biće održan u Holu Narodnog muzeja Pančevo.

Gradska biblioteka Pančeva u toku trajanja Dečje nedelje poklanja besplatno učlanjenje učenicima osnovne škole. U slučaju da organizovano dovodite decu potrebno je da se javite Dejanu Bosniću, tel: 063 436271.