DruštvoNaslovna

Predstavnici Ministarstva i vlasnici seoskih turističkih domaćinstava debatovali na radionici u Skorenovcu

Radionica na temu sprovođenja Zakona u turizmu, u grani seoskog turizma, prvenstveno u segmentu poslovanja, pružanju i naplaćivanju usluga, kao i proveri ispunjenosti standarda uslužnih objekata, a zbog brojnih teškoća koje se javljaju u lokalnim zajednicama, održana je juče u Skorenovcu, u Etno kompleksu Ernea i Valerije Dani.

Inicijativa je pokrenuta zbog velikih nejasnoća i nezadovoljnih vlasnika seoskih turističkih domaćinstava, jer podsticajnim merama za poslovni rizik za vreme pandemije kovid 19, nisu obuhvaćeni svi vidovi seoskog turizma, mada su u pogledu dobiti jednako oštećeni.

Radionicu su otvorili počasna predsednica UPUST Slavka Nedeljković i predsednik Skupštine UPUST Nikola Knežević.

Prezentaciju Zakona o turizmu, odnosno izmena i dopuna uredbi za seoski turizam, kao i Zakona koji uređuju porez, finansije i inspekcijski nadzor predstavile su predstavnice Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Sladić Jakovljević, šefica odseka za inspekcijske poslove, Vesna Stojanović, koordinatorka turističke inspekcije i Vera Rovčanin Orlović, rukovodilac grupe za pravne poslove.

 

 

Vlasnici seoskih turističkih domaćinstava iz Ljubovije, Šapca, Deliblata, Skorenovca, otvorili su mnoga pitanja na ovoj radionici. Predstavnici Ministarstva pojasnili su im kako da posluju u okviru zakonskih propisa.

Pozivu za prisustvo odgovorili su i predstavnici Turističkih organizacija Loznice, Ljiga, Turističke organizacije opštine Kovin i Opštinske uprave Kovin, kao i Urednica revije „Uno“, jedinog stručno-informativnog časopisa namenjenog svima koji se bave hotelijerstvom, ugostiteljstvom i turizmom.