DruštvoNaslovna

U Pančevu počela besplatna radionica za krojenje i šivenje narodne nošnje

Kulturno-umetničko društvo „SM – Čigra“ iz Pančeva organizuje radionicu za krojenje i šivenje narodne nošnje. Prvi čas održan je u petak, 22. oktobra u prostorijama Društva, u Ulici Žarka Zrenjanina br. 5 u Pančevu.

Radionica, i praktični i teoretski deo, će se održavati u prostorijama KUD-a “SM Čigra” u Ulici Žarka Zrenjanina br. 5 u trajanju od dva meseca. Radionica je besplatna i pruža mogućnost kasnijeg zaposlenja.

Snežana Marjanov iz KUD „Čigra“ Pančevo kaže da je bilo veliko interesovanje za ovu radionicu, ali da su zbog prostora morali da ograniče broj polaznika.

U prvoj grupi je 13 polaznica iz Pančeva, Vojlovice, Banatskog Novog Sela, Opova i Beograda. Dogovorile smo se da ubuduće predavanja budu subotom od 18 do 21 čas. Krojačica Jelica je odličan predavač i već nakon prvog časa čuli smo pohvalne komentare od naših polaznica, kaže Marjanov.

 

 

Folklorne grupe u Kulturno-umetničkom društvu su se osule u poslednjih godinu dana usled pandemije virusa kovid 19 te je i to bio razlog da osmisle neke aktivnosti koje imaju veze sa folklorom, a mogu da se sprovode i u ovim uslovima.

Zbog virusa kovid 19 nema više probi kao ranije niti dovoljno igrača, ali smo došli na ideju da oformimo radionicu da se družimo i nešto naučimo. Ovo će biti prilika da se proizvodi nošnja za naše koreografije, a kasnije ako se to razvije i da se nošnja prodaje i drugima. To je prilika i da se žene ekonomski osnaže, jer će ovladati zanatom koji uvek treba. Kad se završe ove radionice počeće odmah sledeća ukoliko bude zainteresovanih za krojenje i šivenje. Ako ne bude pokrenućemo radionicu veza u saradnji s Udruženjem „Pančevke“, pa zatim radionice štrikanja sa udruženjem Etno kutak Kačarevo, kao i tkanje. Sve to potrebno je za nastajanje jedne nošnje. To je dugoročan proces, nastavljaće se radionice u nizu. Sklopile su se nekako sve kockice i možemo to da sprovedemo, a u svemu nam pomaže i Grad Pančevo na čemu im se puno zahvaljujemo, kaže Snežana Marjanov, predsednica KUD „Čigra“ Pančevo.

 

 

Ivana Rosić, predsednica Gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost pozdravila je organizovanje jedne ovakve radionice naglašavajući da rezultati ne izostaju, kad je saradnja dobra.

Sjajna je ideja o edukativnoj radionici za krojenje i šivenje narodne nošnje koja će obučiti žene koje žele da ovladaju ovim plemenitim zanatom. Na ovaj način obučene žene moći će da se ekonomski osnaže i da doprinose društvenoj zajednici, ali i da stečena znanja prenose na druge žene, ocenila je Ivana Rosić, predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost.

Ona je istakla da je Grad Pančevo snažan i veoma važan partner u radu udruženja žena.