DruštvoNaslovna

„Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ održan u Pančevu

„Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ održan je danas na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva.

Manifestaciju su otvorili Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga i Ana Stano, predsednica udruženja žena iz Kovačice, najstarijeg udruženja iz Južnog Banata, a pročitano je i pismo direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Stanislave Malić-Gostović.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović izrazio je veliko zadovoljstvo što može u ime Grada Pančeva da pozdravi žene iz cele Vojvodine.

 

 

Ova manifestacija ima za cilj da promoviše tradiciju, multikulturalnost, ali i negovanje naše kulturne baštine. Ovo je prilika i da se predstavi preduzetnički duh žena s teritorije cele Vojvodine. Hvala svim učesnicima koji su se odazvali našem pozivu da budu danas sa nama. Ovo je jedna fantastična slika koju šaljemo u celu Srbiju. Zahvaljujem se svim volonterima koji su učestvovali u pripremi manifestacije i posebno Dejanu Trifunoviću iz KUD Stanko Paunović koji je kreirao kulturno-umetnički program. Gostima želim da uživaju u boravku u Pančevu, rekao je na otvaranju Aleksandar Stevanović.

Sajmu prisustvuje oko 140 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine koja su na štandovima predstavile svoj rad.

Posetioci su mogli da se upoznaju sa njihovim stvaralaštvom, ali i uživaju u mnogobrojnim đakonijama i bogatom kulturno umetničkom programu, izložbama i zanimljivim takmičenjima.

 

 

U pratećem programu manifestacije organizovano je i takmičenje u brzom pletenju, kao i takmičenje u brzom pravljenju pereca. Najbrža u pletenju bila je Savka Maksić iz Udruženja „Kreativa S“ iz Pančeva. Kao nagradu udruženju je uručen televizor. Nagradu im je uručio narodni poslanik Srpske napredne stranke Marko Mladenović.

Najbrža u pravljenju pereca bila je Milkica Živanov iz Udruženja „Humanitarne žene“ iz Kovačice. Kao nagradu i ovom udruženju uručen je televizor. Nagradu im je uručila Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu.

 

 

Uručene su i tri nagrade za najlepše uređeni štand. Treću nagradu i veš mašinu dobilo je Udruženje žena „Svilen konac“ iz Obrovca, iz Bačke Palanke, drugu nagradu i frižider dobilo je udruženje žena „Aska“ iz Vrbasa, a prvu nagradu i šporet dobilo je udruženje žena „Dobra volja“ iz Izbišta, iz Vršca.

U holu Gradske uprave Pančevo postavljena je izložba „Oglavlja žena tradicionalnih kultura Južnog Banata“ koju je pripremilo KUD „Stanko Paunović“ NIS RNP.

 

 

Cilj manifestacije je promovisati kreativnost i preduzetnički duh žena iz ruralnih područja Vojvodine kao i njihove moguće privredno-ekonomske i turističke kapacitete, očuvanje tradicije i multikulturalnosti.

 

 

Grad Pančevo u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za ravnopravnost polova i Južnobanatskim upravnim okrugom prvi put organizuje tradicionalnu manifestaciju Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, koja se svake godine održava u drugoj lokalnoj samoupravi povodom Međunarodnog dana seoskih žena 15. oktobra.