DruštvoNaslovna

Javna rasveta u Plandištu – odličan primer prekogranične saradnje kroz IPA projekte

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, na svečanom uručenju ugovora za sufinansiranje IPA projekata koji se realizuju preko fondova Evropske unije, kao jedan od dobrih primera uspešno realizovanih projekata prekogranične saradnje izdvojio je projekat postavljanja javne rasvete “Banatsmart” na teritoriji Opštine Plandište.

Projekat postavljanja javne rasvete “Banatsmart” realizovan je u saradnji sa Opštinom Rekaš iz Rumunije, Agencijom za upravljanje energijom Temišvarskog okruga – AMET iz Rumunije i Regionalnim centrom za društveno – ekonomski razvoj Banat, koji su ujedno bili i partneri na realizaciji ovog velikog projekta.

U sklopu realizacije ovog projekta postavljeno je 1.560 LED svetiljki na teritoriji Opštine Plandište, sa ciljem unapređenje sistema javnog osvetljenja u prekograničnom području, uspostavljanjem zajedničkih standarda u cilju povećanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja.

 

 

Celokupan projekat je finansiran iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija i ukupna vrednost ovog projekta je 1.631.506,80 eura.

Postavljanje sistema javne rasvete kroz IPA programe predstavlja dugoročno veliku uštedu električne energije, poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje utroška sredstava iz budžeta za neverovatnih 70% u odnosu na stare natrijumske i živine svetiljke, koje su zamenjene pametnom LED rasvetom.

Ovo je najveće investiciono ulaganje na teritoriji Opštine Plandište koje je realizovano zahvaljujući IPA projektima prekogranične saradnje sa susednom Rumunijom.