AktuelnoDruštvoNaslovna

Priznanje Udruženju estradnih radnika Balkan iz Pančeva

Udruženju estradnih umetnika Balkan iz Pančeva 18. decembra uručena je povelja u znak priznanja za izuzetan doprinos razvoju estradno-muzičke delatnosti.

Ovo priznanje dodelio im je Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, u saradnji sa Samostalnim sindikatom estradnih umetnika i izvođača Srbije, kada su uručene godišnje nagrade najistaknutijim izvođačima i priznanja za životno delo onima koji su ostavili neizbrisiv trag u muzici.

Povelja Udruženju estradnih radnika Balkan iz Pančeva

Udruženje estradnih umetnika Balkan iz Pančeva, iako postoji dugi niz godina, aktiviralo se ponovo 2017. godine. Tada su se učlanili u Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, reprezentativni savez za izdavanje licenci muzičarima u skladu s važećim Zakonom.

Kako kažu u Balkanu, ovo je prvo veliko priznanje za rad Udruženju koje se ponovo aktiviralo pre manje od dve godine.

– Koliko znamo, jedino smo Udruženje ovakve vrste koje je suorganizator velikog festivala izvornog narodnog stvaralaštva kao što je Festival harmonike „Zlatna dirka“ u Ivanovu. Ovo priznanje pokazuje da nije ostalo nezapaženo naše angažovanje na omasovljenju članstva, a u Pančevu i na teritoriji Južnog Banata imamo skoro 300 članova. Suorganizatori smo najvećeg festivala harmonike „Zlatna dirka“ koji organizuje Dom kulture u Ivanovu, organizovali smo proslavu Osmog marta s poklonima za svoje članice, a trenutno pripremamo novogodišnju predstavu za decu svojih članova. Sva deca do 10 godina dobiće i prigodne novogodišnje paketiće, saznajemo od predstavnika Udruženja Balkan iz Pančeva.

Nacionalnu nagradu dobila je dirigentkinja Darinka Matić Marović, koja je naglasila da se raduje priznanju jer neguje našu muziku, koja je i u svetu naišla na odobravanje.

Prvi put je dodeljeno priznanje „Zlatna ptica“ za vrhunsku medijsku prezentaciju nacionalne muzike, a dobitnici su glavna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević, emisija „Luda noć“ i Miroljub Mića Janković, umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTV Vojvodina.

Nagradu za životno delo, ustanovljenu prošle godine, dobili su Lepa Brena, Snežana Đurišić, Snežana Savić, Minja Subota, Vojkan Borisavljević, Živorad Žika Ajdačić, Gordana Lazarević, Miroslav Ilić, Ljuba Kešelj, Lepa Lukić…

Estradno-muzičku nagradu Srbije dobili su Goca Božinovska, Vesna Zmijanac, Hasan Dudić, Slavko Banjac, Zoran Dašić, Ivan Milinković, Mina Kostić…

Nisu zaboravljeni ni muzički velikani kojih više nema. Posthumno su nagradu za životno delo, između ostalih, dobili Miodrag Todorović Krnjevac, Budimir Buca Jovanović, Staniša Stošić, Toma Zdravković, Rade Jašarević, Aleksandar Šišić, kao i istaknuti izvođači vlaške muzike, pevač Slobodan Domaćinović, harmonikaš Slobodan Božinović i violinista Božidar Boža Janucić.

Posle četiri i po decenije uveseljavanja mališana, mađioničar Bole Brkljač dobio je Povelju za humanost Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.