DruštvoNaslovna

Pančevo: Završena obuka za knjigovođe,krojače i gerontodomaćice

Nakon uspešno završenih obuka za knjigovođe, krojače i šivače i gerontodomaćice, Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je 6. februara svečanu dodelu sertifikata polaznicima, u prostorijama Filijale Pančevo.

To su trenutno deficitarna zanimanja pa se nadaju se da će uskoro pronaći posao. Obuka je trajala tri meseca i one su spremne za rad.

Obuke je uspešno završilo 15 lica, a polaznici su bili obavezni da obave razgovor sa svojim savetnicima kao i da budu prijavljeni na evidenciju nezaposlenih. Prednost su imala dugoročno nezaposlena lica sa niskim kvalifikacijama.

Izvođač obuka je „Mokrogorska škola menadžmenta“ doo sa sedištem u Mokroj Gori sa angažovanim podizvođačima. Sertifikate je polaznicima uručio direktor Filijale Pančevo NSZ Đorđe Lukač.

Isidora Ciculj uspešno je prošla obuku za šivače. Prve modele uradila je za svog psa.

  • Ja sam to osmislila, imala sam kod kuće materijale i to sam iskoristila za svog ljubimca. Nisam umela da šijem, znala sam samo da udenem konac u iglu, međutim posle ovog kursa znam skoro sve, ispričala je Isidora koja razmišlja o tome da pokrene sopstveni biznis i da šije odeću za kućne ljubimce.
Vera Vodeničar

Vera Vodeničar iz Sakula, s teritorije Opštine Opovo, kaže da ima završenu osnovnu školu i da je na ovaj način unapredila svoje kvalifikacije te se nada i pronalaženju posla.

  • Radila sam kao gerontodomaćica, sviđa mi se taj posao našla sam sebe u tome. Volim da radim sa starima tako da mi nije bilo teško i da završim ovu obuku. Naravno da bih se zaposlila trebalo bi da imam i dokaz da sam prošla obuku i sada se nadam da ću uspeti da nađem posao u nekom od staračkih domova ili gde je već potreban radnik mojih kvalifikacija, rekla je Vera Vodeničar.

Prema rečima direktora Filijale NSZ u Pančevu, Đorđa Lukača, uvek se sprovodi obuka za deficitarna zanimanja a uz pomoć sredstava koja im odobri centrala.

 

Đorđe Lukač, direktor NSZ Pančevo

 

U Pančevu posao čeka oko 15.500 ljudi, mnogi od njih na posao čekaju godinama. Obuke za nezaposlene su jedan od načina na koji se možda može popraviti situacija i smanjiti taj broj. Prema našim podacima, oko 70 odsto onih koji prođu obuke i prekvalifikuju se ubrzo i dođu do posla. Pokušavamo na sve načine da ti ljudi steknu nove kvalifikacije i da prođu individualni plan zapošljavanja, idu na razgovor sa savetnikom kako bi dobili šansu da se zaposle. Mi tačno imamo podatke koja su suficitarna zanimanja, koja su deficitarna i radimo na tome da ljude prekvalifikujemo kako bi stekli nove veštine i kvalifikacije kako bi mogli da žive od svog rada, rekao je Đorđe Lukač, direktor filijale NSZ Pančevo.

U Pančevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje nadaju se da će ove godine uspeti da održe još nekoliko obuka. Prvenstveno za varioce, bravare i vozače.