DruštvoNaslovna

Sajam zapošljavanja u Alibunaru: ponuđeno 150 radnih mesta

Dvadeset pet poslodavaca sa ponudom od više od 150 radnih mesta predstavilo se na današnjem Sajmu zapošljavanja u Alibunaru, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i Opštine Alibunar.

U Alibunaru je blizu 2.000 radno aktivnih građana bez posla, pa je sajam zapošljavanja bio prilika da se taj broj smanji. Ipak, zbog loše kvalifikacione strukture nezaposlenih Nacionalna služba za zapošljlavanje i većina preduzeća prinuđeni su da organizuju obuke radnika.

Najviše radnih mesta, 40, ponudila je fabrika specijalne obuće „Parilab“. Do kraja godine ovoj firmi će trebati još 200 šivača i drugih radnika obućarske struke kojih u Alibunaru nema.

Zbog toga je Nacionalna služba organizovala obuke, a preduzete su i druge mere, najavio je Đorđe Lukač, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu.

Radi se i na dualnom obrazovanju, biće pokrenuti smerovi kožarski tehničari i kuvari kao dva nova zanimanja u Ekonomskoj školi u Alibunaru. To je velika stvar. Taj ambijent i školstvo će da prate privredu, rekao je Đorđe Lukač.

Direktor NSZ-a Đorđe Lukač je rekao da je broj učesnika na sajmu značajan za Alibunar, kao i da je praksa da oko 30-35% lica na sajmu nađe posao ali da će se na ovom sajmu možda i 50% zainteresovanih zaposliti jer su u ponudi kvalitetna radna mesta.

Predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem učesnika na sajmu uz zahvalnost Nacionalnoj službi za zapošljavanje i direktoru Lukaču na odličnoj saradnji sa željom da što veći broj ljudi nađe posao i zadrži se na ovoj teritoriji.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar pozdravila je prisutne i poželela sreću tražiocima zaposlenja uz reči da ovaj Sajam zapošljavanja u Alibunaru oslikava ozbiljan pristup politike Vlade Republike Srbije u realizaciji cilja smanjenja nezaposlenosti i uspešnosti naše privrede.

Zainteresovanih za obućarski posao i obuku za ovo zanimanje ima. Nezaposleni su tokom trajanja sajma inače pokazali veliko interesovanje za ponudu i nisu birali poslove.