DruštvoNaslovna

Subotica: otvoren granični prelaz Bajmok – Bačalmaš

Jutros tačno u sedam sati otvoren je rekonstruisani Granični prelaz Bajmok-Bačalmaš na granici između Republike Srbije i Mađarske i ovo je još jedan primer uspešne saradnje između naše zemlje i EU, rekao je ministar finansija Siniša Mali prilikom otvaranja modernizovanog i rekonstruisanog Graničnog prelaza Bajmok na granici između Srbije i Mađarske.

Bajmočani su čekali više od 30 godina na rekonstrukciju prelaza koji je otvoren povodom obeležavanja Međunarodnog Dana carine.

 

Siniša Mali i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice

 

Projekat i rekonstrukcija prelaza trajala je 18 meseci i uložili smo 2,1 miliona evra, od čega 1,8 miliona evra iz predpristupnih fondova EU, a ostatak iz budžeta Republike Srbije. Posebno mi je drago da su objekti urađeni u skladu sa najvišim standardima i obezneđeni najbolji uslovi za rad graničnih i ostalih službi. Posebno mi se sviđa što postoji posebna traka i objekat i za prolaz autobusa i siguran sa da će ovaj granbični prelaz, koji se nalazi 50 kilometra od Horgoša i 30 kilometara od Kelebije, pogotovo u letnjim mesecima da se rasterete navedena dva granična prelaza. Mnogo toga je još pred nama. U ovom trenutnu se rekonstruiše Granični prelaz Sot na granici Srbije i Hrvatske, a u planu su i prelazi rekonstruisani i prelazi Gostun i Kotroman, sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Radimo na tome tome da modernizujemo naše granične prelaze kako bi poboljšali ekonomiju i otvorili nova radna mesta, rekao je ministar za finasije Siniša Mali.

 

Otvaranje graničnog prelaza

 

Branko Budimir, državni sekretar Ministarstva za evropske integracije istakao je da pristupanje EU je strateško opredeljenje Republike Srbije koje se realizuje uvođenjem različitih reformi kroz razne oblasti. Jedna od takvih oblasti Poglavlje 24, koje obuhvata slobodno kretanje građana i punu bezbednost.

Postizanje ovakvog cilja podrazumeva čitav niz aktivnosti u brojnim oblastima među kojima je i upravljanje granicom, trgovine i ostvarivanje carinske i policijske saradnje. Dugujemo zahvalnost EU na značajnoj finansijskoj podršci za realizaciju ovog projekta, a pojavljuje se i kao značajni donator kroz prekogranične i transnacionalne projekte, rekao je Branko Budimir, državni sekretar Ministarstva za evropske integracije.

 

Na graničnom prelazu Bajmok – Bačalmaš

 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici je rekao da je otvaranje ovog graničnog prelaza deo Strategije o integrisanom upravljanju granicom koja je usvojena još 2012.godine i Srbija je potpisala sa EU. Rekonstrukcija prelaza je deo šire agende, koju zovemo „Agenda za povezivanje“ i projekat je važan za Bajmok, bolju povezanost sa Mađarskom i EU, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Zasigurno nisam jedini koji je iskusio iz prve ruke čekanje u dugom redu na granici kada je odlazio na odmor. Otvaranjem ovog prelaza ja sam siguran da će se pritisci koji postoje na drugim graničnim prelazima se smanjiti. Vidim da postoji šest graničnih prelaza između Srbije i Mađarske i podaci pokazuju da više od šest miliona putnika prelazi iz Srbije u Mađarsku i isto toliko iz Mađarske u Srbiju. Kroz Bajmok godišnje prođe oko 100.000 automobila kazao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Granični prelaz radi od sedam do 19 časova.

Autor teksta: S.I.
Fotografije: Subotica info