DruštvoNaslovna

Žabalj: održana predavanja osnovcima na temu ”Bezbednost dece na internetu”

U okviru projekta „Školama u pohode“, u sve četiri osnovne škole na teritoriji opštine Žabalj održana su predavanja o opasnostima koje vrebaju na internetu, sa fokusom na najkorišćenije društvene mreže Fejsbuk i Instagram.

Učenici od petog do osmog razreda iz Žablja, Čuruga, Đurđeva i Gospođinaca učili su kako treba da se ponašaju na društvenim mrežama i to od dugogodišnje edukatorke o bezbednosti na internetu Katarine Jonev, koja je do sad održala više od 100 takvih predavanja u Srbiji.

 

 

Katarina Jonev kaže da je cilj da zajedno sa decom dođe do rešenja kako da izbegnu opasnosti, odnosno kako da budu bezbedni u sajber-prostoru, bez kojeg više gotovo da ne mogu da funkcionišu.

Kada pričamo o zaštiti na internetu, najveći strah roditelja je da postoji mogućnost da im neko iskoristi dete, a pedofilija je sve učestalija na društvenim mrežama. Osim toga, upozoravam ih i na druge vrste opasnosti, kao što su ucene, tako što im uvek naglasim da je najvažnije da o svemu razgovaraju sa roditeljima, jasna je Katarina Jonev, koja je poručila da je na roditeljima i nastavnicima da uzmu mnogo veće učešće kad je u pitanju edukacija dece o toj temi i problemima.

Bezbednost dece na internetu jedno je od najbitnijih tačaka bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Republici Srbiji, saglasni su Katarina Jonev i čelnici opštine Žabalj, koja je prepoznala ovaj problem.

 

Čedomir Božić, predsednik opštine Žabalj

 

Predsednik opštine Čedomir Božić istakao je značaj vaspitanja i obrazovanja i rekao da lokalna samouprava prepoznaje njihovu važnost, te se kontinuirano trudi da unapredi učeničke standarde.

Samo zajedničkim i posvećenim radom sa obrazovnim institucijama možemo umnogome doprineti razvoju sistema obrazovanja, što je i iznedrio projekat Školama u pohode, podvukao je Božić i dodao da je u današnje vreme važno fokusirati se i na bezbednost dece i omladine na društvenim mrežama, na kojima skoro svi od njih imaju kreiran profil.

 

 

Projekat „Školama u pohode“ lokalna samouprava realizuje drugi put, zajedno sa nekoliko stotina osnovaca i sa njihovim nastavnicima. Oni imaju priliku da na kreativan način iskažu svoje viđenje opštine u kojoj žive i u kojoj se obrazuju. Taj projekat je jedinstven na ovom području, a usmeren je i posvećen najmlađima i njihovom sticanju osnovnih socijalnih veština. Tokom trajanja projekta, oni se sa svojom okolinom upoznaju kroz učenje istorije, umetnosti i opšte kulture.