KulturaNaslovna

Ivanovo: Počele prijave za festival harmonike „Zlatna dirka“

Treći Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ – Prva harmonika Vojvodine održaće se u Ivanovu 23. i 24. juna.

Takmičari mogu da se prijave do 20. juna, a obrazac za prijavu možete preuzeti na sajtu https://prvaharmonikavojvodine.com/

„Zlatna dirka“ je manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiše takmičarski duh mladih talenata.

Ljubiša Pavković biće predsednik žirija ove godine.

Pored srca festivala – takmičenja solista na harmonici, koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i seminari, stručna predavanja, koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike.

Festival, koji je pokrenut 2017. godine, je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji, visokim kriterijumima ocenjivanja i sjajnim gostima, „Zlatna dirka“ je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom.