DruštvoNaslovna

Subotica: održana tribina „Košare, bitka koja traje…“

Kada bi zatrebalo za svoju zemlju ponovo bih prošao pakao Košara, rekao je Aćim Šarović iz Subotice koji je kao vojnik na odsluženju redovnog vojnog roka poslat na karaulu Košare, gde 9. aprila 1999. godine počinju napadi s albanske strane koji će trajati sve do kraja NATO bombardovanja.

Gradonačelnik Bogdan Laban je otvarajući tribinu„Košare – bitka koja traje“, koja je održana u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, 22. aprila, istakao da su Košare simbol odbrane zemlje i državne granice, jedna od najsurovijih i najtežih bitki u novijoj srpskoj istoriji, koja je odnela 108 života, a donela mnogo ranjenih i invalida.

Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Republike Albanije i NATO avijacije.

Bitka je počela 9. aprila, trajala je 67 dana, do 14. juna kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla sa prostora Kosova i Metohije. Košare su bitka za koju oni koji su je preživeli kažu da je bila pakao na zemlji, naglasio je Bogdan Laban.

Naša je obaveza, rekao je, da čuvamo sećanje na njihovu žrtvu, a dužnost nam je da borcima koji su tamo učestvovali i porodicama poginulih pružimo organizovanu pomoć u zdravstvenoj, socijalnoj zaštiti i poboljšanju uslova života.

 

 

Gradonačelnik Laban podsetio je da Subotica nije zaboravila svoje sugrađane – učesnike bitke na Košarama Josipa Siča koji je dobrovoljno otišao da brani svoju zemlju za koju je i poginuo 16. aprila i Dejana Perića, koji je preživeo Košare ali i danas nosi kraj srca geler od ranjavanja.

Posle 18 godina Srbija ispravlja nepravdu, 18 godina se čekalo na prvo spomen obeležje, prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni. Godišnjica bitke na Košarama se od ove godine prvi put obeležava u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije, a sam predsednik države najavio je da će doneti odluku o dodeli spomenice kojom bi se obeležavala bitka na Košarama 1999. godine, da će taj orden dodeliti svakom od 108 junaka koji su dali život za srpske Košare i da će formirati odbor za izgradnju centralnog spomen obeležja kojim bi se očuvalo sećanje na 108 veličanstvenih sa Košara, ali i sve druge koji su dali svoj život braneći slobodu i nezavisnost Srbije, rekao je Bogdan Laban.

 

Prepuna sala na tribini u Subotici

 

Prisutnima se u ime organizatora tribine obratio i Saša Vujić, predsednik Gradskog odbora Društva srpskih domaćina Novog Sada. On se zahvalio gradonačelniku Bogdanu Labanu na bezrezervnoj podršci organizaciji tribine kao i prisutnima koji su došli u velikom broju.

Pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara rekao je da se tada na visovima Prokletija branila otadžbina, štitilo pravoslavlje, pravdoljubivi svetski poredak, dobro od zla.

Mi tada nismo sačuvali samo granicu, već i stanovništvo, kulturno i istorijsko nasleđe. NATO generali i pukovnici javno govore „da smo prošli Košare, danas bismo pili kafu u Beogradu“, naglašava Ljubinko Đurković.

Obučenost i spremnost za žrtvu naše vojske, tvrdi, bila je najupečatljivija u srpskoj istoriji.

Daću jedno poređenje: Gavrilovićev puk u odbrani Beograda Vrhovna komanda je izbrisala iz brojnog stanja da bi odbranila Beograd i otadžbinu, ovde su vojnici, junaci, podoficiri, oficiri izbrisali svoje živote iz brojnog stanja živih da bi odbranili otadžbinu, rekao je Đurković.

U muzičkom delu programa nastupili su „Srbski pravoslavni pojci“, a suorganizator tribine je grad Subotica.

 

Srbski pravoslavni pojci u Subotici

 

Autor: Sandra Iršević