DruštvoNaslovna

Pančevo: Novi smer u Gimnaziji „Uroš Predić“ od nove školske godine

Konkurs za upis učenika u srednje škole, kao i kalendar upisa, objavljeni su danas, 6. maja. Što se Pančeva tiče jedna od novina je da je povećan broj učenika koji može da upiše Mašinsku školu „Pančevo“, na smeru bravar – zavarivač, a u Gimnaziji „Uroš Predić“ biće otvoren novi, informatički smer.

Mr Tatjana Božić, članica gradskog veća Pančevo kaže da je u Mašinskoj školi reč o dualnom obrazovanju te će ove godine više đaka moći da upiše smer bravar-zavarivač, a u novi obrazovnin profil u gimnaziji moći će da se upiše 20 učenika.

Za učenike, za to novo, informatičko, odeljenje u koje će biti primljeno 20 đaka, biće organizovan poseban prijemni ispit koji će se održati 2. juna. U pitanju su deca s posebnim sklonostima za matematiku odnosno fiziku. Svi oni koji ne budu primljeni u to odeljenje, moći će da pristupe redovnom prijemnom ispitu sredinom juna i da upišu bilo koju drugu srednju školu, rekla je Božić.

Ona je istakla i da je Grad Pančevo podržao plan upisa za narednu školsku godinu koji su podneli direktori.

Prema planu upisa očekujemo da u narednoj školskoj godini bude upisano 1.200 učenika pančevačkih osnovnih škola i oko 300 učenika koji gravitiraju ka Pančevu iz drugih, okolnih opština. Tim planom predvideli smo oko 1.500 mesta u srednjim školama, s tim što je oko 1.100 mesta za smerove sa četvorogodišnjim školovanjem, a 395 za smerove s trogodišnjim školovanjem. 35 mesta je za učenike s teškoćama u razvoju, objasnila je mr Tatjana Božić, članica gradskog veća.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

Lajkuj i podeli s prijateljima: