DruštvoNaslovna

Pančevačka toplana u projektu za povećanje energetske efikasnosti

Pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, Brok Birman potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić. Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vredan je 2,1 milion dolara.

Cilj je smanjenje potrošnje energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

Unapređenje efikasnosti toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju. USAID je ušao u partnerstvo sa gradovima Niš, Pančevo i Čačak kako bismo sufinansirali ulaganja koja će omogućiti gradskim toplanama da rade efikasnije i održivije dok u isto vreme održavaju nivo usluge koju pružaju potrošačima, rekao je Birman.

Birman je dodao da je ovo izuzetna prilika da rade na održivosti i unapređenju energetske efikasnosti čime se poboljšavaju i usluge građanima.

Impresioniran sam posvećenosti koju predstavnici ovih gradova pokazuju da njihove lokalne zajednice imaju veću energetsku efikasnost koja pomaže održivost i kvalitet usluga. To će doprineti poboljšanju kvaliteta grejanja u ova tri grada i nadam se da će i drugi gradovi i opštine videti ovaj model i želeti da u budućnosti učine isto, rekao je Birman, a prenose Niške vesti.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je istakao da je energetska efikasnost i korišćenje alternativnih izvora energije strateško opredeljenje grada Pančeva, a u prilog tome su i sredstva koja je Pančevo privuklo.

Ovo nam daje priliku da dalje nastavimo u tom pravcu, a on je zacrtan, pre svega, zbog pružanja bolje i kvalitetnije usluge našim građanima po nižim cenama, kazao je Pavlov dodavši da je ovo samo prvi u nizu projekata na kojima će sarađivati sa USAID-om.

U skladu sa sporazumom USAID će sa ovim gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kotrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

Nakon potpisivanja Memoranduma gosti su obišli postrojenja Gradske Toplane u Nišu.