DruštvoNaslovna

Privredni savet okupio najuglednije privrednike Pančeva

Privredni savet je stalno stručno i savetodavno telo gradonačelnika koje je formirala Gradska uprava Pančevo pre nekoliko godina kako bi bila na usluzi privrednom sektoru.

Osnovni zadaci Saveta su da inicira izradu razvojnih strategija i projekata, planova, podstiče i procenjuje realizacije razvojnih strateških planova, razvija mehanizme komunikacije i protoka informacija u cilju otvaranja grada prema domaćim i stranim investitorima i da kontinuirano prati situacije izazvane ekonomskom krizom.

Gradonačelnik Saša Pavlov podseća da se u Pančevu dugi niz godina sve veća pažnja posvećuje saradnji s privrednicima i izlaženju u susret njihovim potrebama. Tako bi se povećala zaposlenost stanovnika ali i ekonomski razvila cela zajednica.

Privredni savet je funkcionalno telo koje čine u najvećem procentu privrednici. Tu su i predstavnici bankarskog sektora, strukovnih organizacija poput Regionalne razvojne agencije, Regionalne privredne komore i Udruženja poslodavaca i zanatlija. Svi oni imaju svoju ulogu i sve što je Pančevo uradilo u privrednom delu urađeno je uz konsultacije s privrednicima, kaže Saša Pavlov.

Kao jedan od primera navodi stratešku odluku da se pre nekoliko godina krene u formiranje Severne poslovne zone u koju je zajedno s Potamiškim kolektorom do sada uloženo oko pet miliona evra. Od toga je 75% ulaganja bilo iz sopstvenih sredstava Grada Pančeva.

 

Severna industrijska zona Pančevo – fabrika ZF

 

Kao rezultat toga u poslednje dve godine najveće strane investicije u Srbiji realizovane su upravo u Pančevu, u toj novoformiranoj Severnoj industrijskoj zoni. Nemačke kompanije ZF, Brose i Naval box Pančevo su izabrale za mesto gde će u novoizgrađenim fabričkim postrojenjima zaposliti nekoliko hiljada radnika, naglasio je Pavlov.

Gradonačelnik ističe da je mišljenje Privrednog saveta veoma važno u donošenju strateških odluka Grada koje se odnose na kompletan ekonomski razvoj ove sredine. Privredni savet i privrednici u Pančevu bili su učesnici u izradi Strategije razvoja grada Pančeva za period od 2014. do 2020. godine.

Privredni savet vodi uspešni pančevački privrednik

Na čelu Privrednog saveta je jedan od najuspešnijih pančevačkih privrednika Miroljub Kršanin, vlasnik i direktor “Tehnomarketa” – firme koja posluje više od 30 godina širom sveta.

 

Miroljub Kršanin, predsednik Privrednog saveta Pančevo

 

“Tehnomarket” je upravo završio i novu proizvodnu halu u čiju gradnju je uloženo milion i po evra, čime su potvrdili svoju nameru da nastave da šire svoje poslovanje u Pančevu.

Miroljub Kršanin, direktor “Tehnomarketa” Pančevo kaže da je jedan od razloga i to što posle 30 godina poslovanja kompanije može da kaže da po prvi put osećaju brigu države za rad malih i srednjih preduzeća.

Ja moram da kažem da je privredni ambijent u Pančevu uvek u uzlaznoj putanji, uvek se poboljšava kroz vreme. Nekada brže nekada sporije, a mislim da je sada veoma dobar. Svi pokazatelji i statistika ukazuju na to, ali i subjektivni osećaj nas koji živimo i radimo u ovom gradu, i koji vodimo kompanije, male, srednje ili veće, mi znamo da je privredni ambijent u Pančevu dobar. Sa optimizmom očekujemo vreme koje dolazi zbog još boljih uslova rada i novim investicijama, kaže Miroljub Kršanin.

On kaže da je dobro što u lokalnoj samoupravi smatraju da je potrebno da privreda formira okvire razvoja celog grada i da to daje vidljive rezultate.

 

Nova proizvodna hala „Tehnomarketa“ u Pančevu

 

Unija poslodavaca grada Pančeva osnovana je pre godinu i po dana kako bi okupila što više poslodavaca. Njihov cilj je kreiranje što boljeg i povoljnijeg ambijenta za poslovanje preduzetnika i malih i srednjih preduzeća. Imaju sporazum o kolektivnom članstvu u Uniji sa Opštim udruženjem zanatlija i preduzetnika Pančeva. Treći su član u Socio-ekonomskom savetu Grada Pančeva. Predsednik Unije poslodavaca stalni je član i Privrednog saveta.

Privredni savet brine i o malim i srednjim preduzećima Pančeva

Filip Perić, predsednik Unije poslodavaca Grada Pančeva kaže da od početka imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i rado su se odazvali pozivu da zajedno sa predstavnicima gradskih vlasti razmenjuju ideje i doprinesu razvoju grada.

 

Filip Perić, predsednik Unije poslodavaca Pančeva

 

Mi smo mlada organizacija, trajemo godinu i nešto dana, okupljamo trenutno 52 kompanije i imamo kolektivni ugovor sa Opštim udruženjem preduzetnika tako da je trenutno u Uniji poslodavaca Grada Pančeva zaposleno oko 8.000 ljudi, što mislimo da je jedna značajna značajna snaga. Sam cilj osnivanja jeste da se poslodavci udruže, da zajednički zastupaju zajedničke interese, da pomognemo i da učestvujemo u gradskim strukturama i da saslušamo ideje lokalne samouprave i zajednički donosimo odluke o razvoju našeg grada, kaže Filip Perić.

Kako Perić kaže, svedoci smo jakog i naglog razvoja grada uopšte. I u privredi sa dolaskom novih investitora odnosno izgradnjom novih fabrika tako i u samom gradu gde je vidljiva ubrzana stanogradnja i povećavanje broja stanovnika.

Samim tim to je i pančevačkim privrednicima jedan veliki input. Sa razvojem grada i mi očekujemo rast našeg poslovanja u narednom periodu, kao što je bio i u prethodnih nekoliko godina. Očekujemo da će se ovaj trend rasta nastaviti u budućnosti, kaže Perić.

Strani investitori podstiču razvoj lokalne privrede

Dolazak stranih investitora privrednici Pančeva ocenjuju kao podsticaj za poboljšanje sopstvenog rada i dalji privredni razvoj.

Mi u Uniji zastupamo mišljenje da dolazak stranih kompanija, posebno ovih kompanija koje su došle koje su tehnološki sofisticirane, donose nešto novo, neki novi kvalitet. To može doneti samo dobro i privrednicima i gradu. To će usloviti i nas poslodavce i privrednike koji će pokušati da sarađuju sa tim velikim kompanijama, da budemo bolji, da prihvatimo njihove standarde, da se mi zajedno razvijamo sa njima i očekujemo i od njih da i oni prihvate da su došli u jednu sredinu u kojoj mogu da realizuju ono što im je značajno i uz pomoć pančevačke privrede. I to je negde ideja da u toj sinergiji, u zajedničkom radu svi profitiramo, kaže Filip Perić.

Do kraja godine planiraju da kroz Socio-ekonomski savet uspostave saradnju sa Regionalnim centrom za talente u Pančevu kako bi što više talentovane dece ostajalo da radi i privređuje u svom gradu, ali i da ubrzaju reformu obrazovnog sistema kako bi srednje škole na teritoriji Pančeva školovale što više kadrova potrebnih savremenoj privredi.

 

Severna industrijska zona u Pančevu

 

Privredni savet u Pančevu danas je funkcionalno telo koje administrira Odeljenje za Lokalno-ekonomski razvoj i čine ga u najvećem procentu privrednici. Ima 20 članova od čega ih je 18 iz privrede – i to podjednako raspoređenih iz sistema velikih, srednjih i malih preduzeća. Tu su i predstavnici bankarskog sektora, strukovnih organizacija odnosno Regionalne razvojne agencije i Regionalne privredne komore i Udruženja poslodavaca i zanatlija. Svi oni imaju svoju ulogu i sve što je Pančevo uradilo u privrednom delu urađeno je uz konsultacije s privrednicima.

Tekst: V.J.Peštanac
Foto: N.S.