InformacijeNaslovna

Transfuzija: nestašica krvnih grupa A i 0

Iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine obaveštavaju javnost da je, zbog povećane potrošnje, došlo do nestašice krvih grupa A i O zbog čega apeluju na dobrovoljne davaoce da hitno daju krv.

U Pančevu će u sredu, 15. maja od 9 do 12 časova u prostorijama Crvenog krsta (Ulica Žarka Zrenjanina broj 15) biti organizovana gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi, te se posebno apeluje na Pančevke i Pančevce A i 0 krvne grupe da se odazovu pozivu i daju krv.

Lokalne transfuziološke ustanove (službe pri bolnicama) se sada bave primenom krvi kod pacijenata kao kliničke transfuzije i više se ne bave dobrovoljnim prikupljanjem krvi.

S obzirom na izmenjene okolnosti, u kojima davaoci nemaju mogućnost da daju krv u bilo kom trenutku, kao što je to do sad bio slučaj, već na unapred definisanim organizovanim akcijama, cilj Crvenog krsta u Srbiji je da se predupredi eventualni nedostatak krvi zbog organizacionih promena i da u najmanjoj mogućoj meri dobrovoljni davaoci krvi osete promene koje su svakako s primenom zakona nastupile.