KulturaNajaveNaslovna

Pančevo: koncert PetraZ-a na platou Kulturnog centra

Koncertna promocija albuma pod nazivom „Riddlephore”, na kome će se naći 13 autorskih numera PetraZ-a, održaće se u petak, 23. avgusta, u 21 sat, na Platou Kulturnog centra Pančeva. Ulaz na program je besplatan.

Kao multiinstrumentalista (gitara, bas gitara, perkusije), PetarZ osnovao je rok-bluz bend „Maron Sho” 2003. godine, a prvi album izdao je 2006. godine za „Active Time”. Nastupio je na „Beer festu” u Beogradu 2007. godine, a takođe i širom Srbije u okviru „Karavana Radija 202” iz Beograda. Osnivač je beogradskog sastava „Nuur”, koji je ušao u uži izbor takmičenja „Najbolji orkestri Srbije”.

PetarZ izdao je sedam singlova od juna 2018, a ceo debitantski album ovog kantautora izaći će u septembru 2019. godine, kada će krenuti na regionalnu turneju s pratećim bendom. Na svom albumu sarađivao je s domaćim muzičarima kao što su: Miloš Nikolić – truba (član „Rambo Amadeus benda”, „Gramophonedzie”, „Vlado Georgiev benda”), Mario Ševarac – saksofon (član „Dubioza kolektiva”), Peđa Milutinović – bubnjevi (član „Vasil Hadžimanov benda”), Marko Louis – kantautor.

Do sada je sarađivao s više različitih muzičara iz zemlje i inostranstva u okviru njihovih projekata.

S kolegom i kantautorom Markom Luisom, Petar Zorkić je komponovao, napisao tekst i aranžman za pesmu „Tribe”, koja je izabrana za zvaničnu himnu festivala „Exit” za 2019. godinu. Njih dvojica uživo su izveli numeru „Tribe” na ceremoniji otvaranja festivala „Exit”, kao uvertiru za nastup čuvenog britanskog benda „The Cure”. S Markom Luisom radio je kao kompozitor, aranžer, tekstopisac, gitarista i bas gitarista na sva tri Markova albuma („Shine On Me”, „Beskraj” i „Euridika”). Markovoj sestri Maji Luis pisao je muziku. U saradnji s Božom Vrećom, snimio je bas gitare na Božinom albumu „Pandora”. Jedan je od kompozitora i aranžera, zajedno s kantautorom Markom Luisom i di-džej/reperom Bege Fankom, za singl „Samo bez straha” (u izvedbi Une Senić i Nataše Guberinić), koji se našao u finalu muzičkog takmičenja „Beovizija” za 2019. godinu.

Listi uspešnih saradnji dodao je i one s valjevskom pevačicom Tamarom Jokić i Kaćom Sotirović, kao i s makedonskim pevačem i pobednikom takmičenja „X factor” Danijelom Kajmakoskim. Kao aranžer i instrumentalista, sarađivao je s Vasilom Hadžimanovim na singlu crnogorskog kantautora Gorana Gumpa Milojevića. Učestvovao je u snimanju autorskog materijala Baneta Lalića u čuvenom Studiju 6 Radio Beograda.

Kao aranžer, tekstopisac, gitarista, bas gitarista i perkusionista učestvovao je u nastajanju singla „Srpkinja” američkog kantautora Rona Holseja. Singl je naišao na veliko interesovanje publike kako u Srbiji, tako i u regionu, što je potvrdila i višemilionska gledanost spota na „Jutjubu”.

Sarađivao je sa grupom „Timbelle”, koja je bila švajcarski predstavnik na „Evroviziji” 2017. godine. Kao perkusionista stalni je član benda „Lady Jelena” (Jelena Petošević).

Nastupao je u različitim sastavima na festivalima: „Beer fest” (Beograd), „Exit” (Novi Sad), „Godo fest” (Sombor), Festival „Dev9t” (Beograd), Pozorišni festival (Sombor), MMF festival (Divčibare – Valjevo) i mnogim drugim.