DruštvoNaslovna

Subotica: u toku je gradnja kanalizacione mreže na Paliću

U toku je gradnja kanalizacione mreže na Paliću i to: 15 kilometara gravitacione kanalizacione mreže i pet kilometara tranzitnog potisnog voda kojim će se prikupljena otpadna voda iz ovog naselja transportovati do sliva Kolektora VII i gradskog prečistača otpadnih voda.

Izvođač radova je građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ iz Novog Sada, a investitor je Grad Subotica i nadležno preduzeće JKP „Vodovod i kanalizacija“. Radovi su počeli 26. avgusta u Kozaračkoj ulici, od 30. avgusta do 7. septembra nastaviće se izgradnja kanalizacione mreže u sledećim ulicama ili delovima ulica: Dubrovačka ulica, do 28. septembra: Ulica 4. jula; Ulica Sutjeska, dve deonice, deo Lovačke ulice, Bačka ulica, Jorgovanska ulica i Jasenovačka ulica.

 

 

U navedenim ulicama – delovima ulica će za vreme izgradnje doći do potpune obustave saobraćaja, odnosno isti će se odvijati putem susednih ulica. Izvođač radova, Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje. U navedenim delovima ulica će za vreme izgradnje doći do obustave saobraćaja, odnosno isti će se odvijati putem susednih ulica, navodi se u saopštenju JKP “Vodovod i kanalizacija“.

Ukupna vrednost Projekta iznosi 6.500.000 evra. U strukturi ulaganja 67 odsto sredstava namenjeno je za izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i poveznog potisnog voda koji će buduću mrežu povezati sa Uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, dok je 23,8 odsto za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš (ozelenjavanje, izgradnja inspekcijske i biciklističke staze), 6,2 odsto za unapređenje palićkog prečistača otpadnih voda i tri posto sredstava za biomanipulaciju, odnosno izlov alohtonih vrsta ribe (invazivne vrste koje prirodno ne pripadaju eko-sistemu jezera Palić i Ludaš).

Procenjuje se da će se prva priključenja domaćinstava na kanalizacionu mrežu moći ugovarati u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica početkom sledeće godine.

Cena priključka iznosi 27.021,38 dinara. Odobrava se popust od 20 odsto u slučaju avansnog plaćanja u celosti. Mogućnost plaćanja je i na 24 rate. Ove investicije u okviru šireg projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“ finansiraju se iz donacijskih sredstava Vlade Nemačke putem KfW banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS.

 

 

S.I.

Tekst je nastao u okviru projekta „Planovi za razvoj Subotice“ koji je realizovan uz podršku grada Subotica. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotica.