DruštvoNaslovna

Kovačica: Završava se prva faza radova na radnoj zoni

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević danas je obišao sa svojim timom završne radove asfaltiranja na prvoj fazi u opremanju radne zone.

Projektom Unapređenje privrednog kapaciteta opremanjem radne zone u Crepaji – prva faza opština Kovačica dobila je 81,5 miliona dinara od Uprave za kapitalna ulaganja. Sredstva su predviđena za prvu fazu radova za opremanju radne zone u Crepaji, a to znači da sada po završetku posla zona ima sve što je potrebno za pokretanje proizvodnje budućih investitora – gas, struju, vodu, putnu infrastrukturu. Radi prilagođavanja prilaza radnoj zoni, proširen je kolovoz, postavlja se vodovodna mreža, a predviđen je i industrijski gas i trafo stanica.
Ovim projektom završeno je 3/4 celokupnog posla!

Za narednu godinu planirana je druga faza radova čija je vrednost procenjena na 40 miliona dinara. Trećom fazom predviđeno je povezivanje radne zone sa putnim pravcima izvan naseljenog mesta.

Do kraja sledeće nedelje očekujemo završetak I faze opremanja radne zone u Crepaji. Sada imamo radnu zonu, infrastrukturno opremljenu! Očekujem dolazak prvih investitora, imamo pregovore, ali ne želim da govorim o tome dok ne potpišemo konkretne ugovore. Ovde sigurno može da se smesti pet manjih ili jedna veća fabrika. Radna zona je spremna u potpunosti. Do sada je opština Kovačica nije imala, bila je poslednja negasifikovana opština u Vojvodini i jedna od retkih bez radne zone, a to je preduslov za dolazak bilo kog investitora. Sledeće godine ulažemo još 40 miliona dinara i to uglavnom u putnu infrastrukturu kako bismo za dve godina od danas povezali radnu zonu sa državnim putem R111, rekao je Milan Garašević, predsednik Opštine Kovačica.

Predsednik Garašević je na pitanje novinara lokalnih i državnih medija koliko je važna radna zona za lokalni budžet, rekao da je od izuzetne važnosti pre svega svaki zaposlen čovek i naglasio da će opština Kovačica učiniti sve što je neophodno da uskoro ova opština bude privredno naprednija i bogatija dolaskom investitora.

Više je razloga zašto bi potencijalni investitori odlučili da izgrade fabriku na teritoriji Kovačcie. Potencijalni investitor u Kovačici, odnosno pozicijom u radnoj zoni u Crepaji, dobija okruženje koje je povezano sa brojnim putnim pravcima i to: 22 km do Pančeva – luka Dunav, 42 km do Beograda, luka Dunav, aerodrom, međunarodna železnička stanica, Beogradska Berza, 90 km do Novog Sada, luka Dunav, međunarodna železnica i dodatno povezanost sa magistralni putem M – 24 koji vodi do Autoputa E – 75 – Beograd – Budimpešta, Beograd – Niš – Solun, Sofija Autoputa E – 70 Beograd – Zagreb (94 km do granice sa Hrvatskom, EU) Beograd – Temišvar (54 km do granice sa Rumunijom).

Investitori imaju raspoložive parcele, a ukupna površina radne zone je 18,19 ha. U okviru projekta formiranja radne zone obavezna je bila izrada građevinskih projekata za izgradnju, što je finansirala opština Kovačica iz sopstvenih sredstava. Prednost lokalne samouprave opštine Kovačica ogleda se u odličnoj povezanosti sa različitim putnim pravcima, postoji raspoloživa kvalitetna radna snaga, ali i saradljivost opštine koja je spremna da sarađuje sa investitorima radi zapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta. Sve potrebne dozvole biće dobijene u najkraćem mogućem roku i potencijalni investitor oslobođen je svih lokalnih poreza i taksi u periodu od godinu dana!