NaslovnaSport

Starčevo: Najbolji ragbisti Srbije u borbi protiv nasilja nad ženama

Beogradski ragbi klub Crvena zvezda i Ragbi klub Partizan priključili su se akciji protiv nasilja nad ženama i na današnjoj utakmici finala Kupa Srbije na teren u Starčevu su izašli u majicama „Stop nasilju nad ženama“.

Na taj način pružili su podršku zajedničkoj kampanji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, i kompaniji Mocart.

Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem koji prevazilazi institucije i zakone. Ako znamo da je gotovo svaka druga žena u Srbiji doživela neki vid nasilja, bilo da je to psihičko, fizičko ili ekonomsko nasilje, ili seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, ne možemo da govorimo o efikasnoj borbi protiv ovog problema ako se ne uključimo svi. Hvala ragbistima Crvene zvezde i Partizana što su prepoznali značaj ove akcije i priključili nam se u borbi za lepše, nenasilno društvo, rekla je Mihajlovićeva.

Iz tabora crveno i crno belih kažu da u sportu, baš kao i u svim ostalim sferama života, ne treba da postoji mesto za diskriminaciju ili bilo kakvu vrstu nasilja, ali da nažalost živimo u vremenima kada se ova načela često krše što dovodi do strašnih situaciju u kojima su najčešće žrtve žene.

Ragbisti Partizana osvojili su danas Kup Srbije, pošto su u finalu u Starčevu kod Pančeva pobedili Crvenu zvezdu sa 35:10. Crno-beli su tako osvojili duplu krunu, pošto su nedavno obezbedili i šampionsku titulu.

Ragbi je sport koji ceni vrednosti poput integriteta, solidarnosti i poštovanja prema svim učesnicima. Na ovaj način želeli bi smo da zajednički ukažemo na rastući problem u našem okruženju i želeli bi smo da zajedničkim naporima budemo jedan od činilaca koji će doprineti rešenju ovog problema. Zato danas šaljemo jasnu i glasnu poruku da na nasilje nad ženama ne smemo i nećemo zatvarati oči!, navodi se u zajedničkoj izjavi dva kluba.

Koviljka Lončar, direktorka Mocarta izjavila je da 70% zaposlenih u ovoj kompaniji čine žene, a da je 40% njih u top menadžmentu, te da je borba za rodnu ravnopravnost i bolji položaj žena proistekla iz dugogodišnjeg društveno odgovornog rada kompanije.

Nasilje je problem sa kojim se svi društveni akteri moraju boriti. Saradnju sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost smo započeli nedavno na košarkaškom derbiju i srećna sam što su nas i najbolji ragbisti Srbije podržali, rekla je Lončar.