DruštvoNaslovna

Ministarka Mihajlović: Do 2040. godine želimo da imamo najmanje 40 odsto energije iz obnovljivih izvora

Potpredsednica Vlade Republike i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je cilj Srbije da ima više ulaganja u sve vidove obnovljivih izvora energije, kako bi do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz obnovljivih izvora.

Smatramo da je taj cilj realan u odnosu na potencijal Srbije u oblasti OIE, legislativu, spremnost države da stvori dobre uslove za poslovanje, kao i zainteresovanost investitora, rekla je Mihajlovićeva, koja je danas obišla vetroelektranu Kovačica, koja je puštena u rad 2019. godine.

Ona je rekla da je 2021. godina velikih promena u oblasti energetike i da se u njoj određuje pravac kojim će srpska energetika ići narednih 10, 20, 30 godina.

Ova vetroelektrana je simbol zelene energije, klimatski neutralnog razvoja, novih tehnologija i onoga kako vidimo budući razvoj Srbije. Takođe, dobra vest je nastavak ove investicije i izgradnja još jednog vetroparka, Pupin, za koji je izdata energetska dozvola, navela je ona.

Mihajlovićeva je istakla da je od 2014. godine izgrađeno osam vetroelektrana ukupne snage blizu 400 megavata, a u izgradnji su još dve, čime će ukupan kapacitet elektrana koje koriste energiju vetra biti blizu 600 megavata.

Želimo da imamo više investicija i u ostale vidove OIE, kao što je solarna ili geotermalne energija i verujem da ćemo sa novim zakonima koje smo pripremili, koji će ubrzati sve procedure i uvesti elektronsko izdavanje svih dozvola, to i ostvariti. Pozivam sve investitore da ulažu u OIE kako bismo imali i više zelene energije i život u zdravijoj životnoj sredini, navela je Mihajlovićeva.

Direktor vetroelektrane Kovačica, Miloš Colić, rekao je da vetroelektrana Kovačica proizvodi električnu energiju koja snabdeva oko 68.000 domaćinstava, kao i da planiraju proširenje vetroparka kroz novi projekat vetroelektrane Pupin. On je dodao da je nedavno osnovano i udruženje proizvođača energije iz obnovljivih izvora sa ciljem da doprinesu daljem razvoju ove oblasti.

 

 

Ambasador Izraela, Jahen Vilan, rekao je Izrael pruža veliku pažnju prijateljskim odnosima sa Srbijom i da se nada da će biti još više projekata izraelskih kompanija u oblasti OIE u Srbiji.

Nadam se da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane ”Pupin” i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti, naveo je Vilan.

Direktorka EMS, Jelena Matejić, rekla je ovaj projekat bio pionirski i za investitora i za EMS i da je pre dve godine ova elektrana uspešno priključena na prenosni sistem.

Ogroman posao je i dalje pred nama jer investitor planira da udvostruči kapacitete vetroparka i u EMS-u će imati partnera i za nastavak ulaganja, rekla je Matejić.

Načelnica Južnobanatskog okruga Marina Toman, rekla je da je ovaj projekat važan ne samo za opštinu Kovačica nego i za ceo Južni Banat, dodatno povećavajući iskorišćenje obnovljivih izvora energije u ovom delu Srbije.

 

 

Vetroelektrana Kovačica koju je izgradila izraelska kompanija ”Enlight renewable energy” je instalisane snage 104,5 megavata, sa 38 vetrogeneratora. Vrednost investicije iznosila je 189 miliona evra.