DruštvoNaslovna

Bačka Topola: Sanitarni izlov tostolobika

Bačkotopolsko jezero je jedno od najčistijih jezera u Vojvodini, a kako bi zadržao tu “titulu” realizovan je sanitarni izlov tolstolobika.

Izlovljavanje je počelo 3. decembra i izlovljeno je oko 15.000 kilograma, što će stvoriti značajan prihod koji će se iskoristiti isključivo za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda.

Ribari su se zadržali malo duže nego što smo planirali iz razloga što je glavni ulov bio u reonu Poljoprivredne škole, te je prodaja ulovljenog tolstolobika išla malo sporije. Svi kojii su bili zainteresovani mogli su pratiti akciju izlova, kao i puštanja ostalih vrsta ribe koja nije bila predmet izlova. Veliki deo sredstava biće upotrebljen za poribljavanje. Sredstva koja budu dobijena izlovom koristiće se za zaštitu ribljeg fonda, uglavnom za poribljavanje jezera sa mlađu šarana, kaže Mile Antunović, predsednik EUR “Jezero” Bačka Topola.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić objašnjava da kao i kod jezera Palić i u bačkotopolskom jezeru problem su organska jedinjenja u vodi, zbog cvetanja algi usled čega dolazi i do nedostatka kiseonika. Izlov je rađen u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu životne sredine i JVP „Vode Vojvodine”.

Tolstolobik je, dok je mali čistač vode i dna od organske materije, jer se hrani fitoplanktonom. Međutim, kada pređe 10 kilograma težine, više produkuje organske materije, nego što čisti. Da podsetim, u aprilu je rađeno i poribljavanje jezera prema programu koji je donesen kada je stavljeno pod zaštitu, dodaje Srdić.

On je podsetio i da tokom leta pored turista, jezero posećuju i ribolovci iz Kule, Vrbasa, Subotice i drugih mesta i zbog toga je bitno da se ono sačuva, ali i poboljša infrastruktura oko njega.

L.V.
Foto: EUR “Jezero” Bačka Topola

Tekst je nastao u okviru projekta “Planovi za razvoj Opštine Bačka Topola” koji je realizovan uz podršku Opštine Bačka Topola. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo “Oblak” i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Bačka Topola.