DruštvoNaslovna

Veća pomoć lokalne samouprave studentima iz Plandišta

Studentima prvih godina državnih visokih škola i fakulteta, sa teritorije opštine Plandište, svečano su uručeni ugovori o dodeli novčane pomoći koju je iz budžeta izdvojila lokalna samouprava.

Svaki od korisnika, dobiće po 70.000 dinara, u deset jednakih mesečnih rata. 25 studenata državnih visokih škola i fakulteta potpisalo je ugovore o stipendiranju od strane Opštine.

Osim što će olakšati i pomoći njihovim kućnim budžetima, ova finansijska pomoć je i veliki podstrek za dalji rad i trud, na putu ostvarenja životnih ciljeva. Od ove godine, ona je i veća, jer je umesto ranijih 50.000, sada to 70.000 u deset mesečnih rata po 7.000 dinara.

Iznenadio sam se, mislio sam da je opet 5.000, i naravno da će nam značiti, svakome od nas ko je dobio pomoć, kaže Zoran Brkljač iz Markovićeva, student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Svakako da mi znači svaki prihod, i mnogo mi je drago što je opština ovo organizovala, jer mislim da je to stvarno vredno. I za mene i moju porodicu, i sve moje prijatelje koji su među ovih 25 korisnika, dodaje Marina Stojić iz Plandišta, studentkinja Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Sa njom se slaže i koleginica sa fakulteta, Jelena Brezičanin.

Zaista mi znači, i meni i mojim prijateljima iz opštine, drugarima sa kojima sam išla u osnovnu i srednju školu. Tu su svakodnevni troškovi, koji zaista mogu dobrim delom da se pokriju ovom stipendijom, zaključuje Jelena.

Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište kaže da je na lokalnoj samoupravi da obezbedi bolje uslove za svakog studenta.

Iako su iz malog mesta, kvalitetno se radilo sa njima, oni su svesni koliko se njihovi roditelji žrtvuju za njih, i pokazuju svoje kvalitete. Ne samo u obrazovanju, nego i u sportu, kulturi, i tako dalje, tako da to što smo mi mali (kao opština) nikako ne znači da nemamo kvalitet. Videli ste da ima ovde i budućih lekara, farmaceuta, učitelja, dakle sve su to profesije koje su nam potrebne i važne, a na nama kao lokalnoj samoupravi je da im omogućimo što bolje uslove za rad, ističe predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

Treba istaći i to da ovo nije jedini vid finansijske pomoći tokom njihovog obrazovanja, pa će kao studenti druge i viših godina sa prosekom najmanje 8,5 imati pravo na pomoć za najbolje studente.

Osim toga, lokalna samouprava regresira prevoz za srednjoškolce i osnovce koji se školuju van mesta boravka i učenike iz socijalno ugroženih porodica, a određena pomoć namenjena je i najmlađima, u predškolskoj ustanovi.

Izvor: TV Banat