AktuelnoDruštvoNaslovna

U toku rekonstrukcija vodovodnog sistema u Plandištu

Na teritoriji Opštine Plandište sredinom jula počela je rekonstrukcija vodovodne mreže koja podrazumeva zamenu ventila na vodovodnim cevima, što će stanovnici ove južnobanatske opštine osetiti kroz povremene nestašice vode.

Zbog radova na sanaciji čvorišta vodovodne mreže Plandišta u ponedeljak, 29. jula, od 8 do 17 časova bez vode će biti stanovnici Obilićeve ulice u delu od Pašnjačke do Vojvode Putnika, Ilindenske u delu od Karađorđeve do Mihajla Pušina i Pašnjačke u delu od Karađorđeve do Hajduk Veljka.

Planirana je rekonstrukcija čitave vodovodne mreže u Plandištu, a deo posla koji podrazumeva sanaciju i zamenu čvorišta, trebalo bi da bude završen do oktobra. Vodovodna mreža u Plandištu, izgrađena pre 40 godina, ima 97 čvorišta.

Koordinator Kancelarije za ekonomsko lokalni razvoj Plandišta Rade Surla izjavio je za Dnevnik da je predviđeno da radovi budu podeljeni u dve faze.

U prvoj fazi biće zamenjeno 41 ventil, a u drugoj 46. Vodovodni sistem u Plandištu nije obnavljan od kada je pre više od četiri decenije izgrađen, pa su radovi značajni, ne samo zato što će se popraviti stanje u pogledu kvaliteta mreže, već što zamena ventila daje mogućnost za dalji nastavak rekonstrukcije vodovoda. Lokalna samouprava planira da dogodine opet konkuriše kod pokrajinskih organa vlasti radi finansiranja projekta zamene vodovodnih cevi na području Plandišta, kaže Surla.

Milan Veselinović, šef u firmi LTD Novi Sad koja je izvođač radova kaže da se tokom radova najbližih izvorištu i vodotornju sa mreže isključuju svi korisnici, a sanacija svih čvorišta trebalo bi da bude završena do kraja oktobra.

Radovi teku po planu, imamo dobru saradnju sa ljudima iz opštine i JKP Polet, i nadamo se da ćemo završiti sve u garantnom roku, kao što je planirano, kaže Milan Veselinović.

Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište kaže da je voda na njihovoj teritoriji kvalitetna i potpuno ispravna, ali da je zadatak lokalne samouprave da učini sve da bude još bolja.

Najveći problem kod analize vode su upravo ova čvorišta, jer od sleganja zemlje, od ranijih zemljotresa, a 40 godina se ništa nije radilo na vodovodu, dolazi do pomeranja tih čvorišta i propuštanja vazduha, zemlje i druge prljavštine, čime se “spušta” kvalitet vode. Zamolio bih sve građane da imaju strpljenja, znam da im nije lako, ali samo neka pogledaju da četrdeset godina niko nije ništa radio po pitanju vodovoda, i mislim da će biti mnogo jasnije neke stvari, rekao je Repac za RTV.

Prva faza radova, za koju je preko Uprave za javna ulaganja APV izdvojeno 36 miliona 300 hiljada dinara, podrazumeva zamenu 41 čvorišta. Za drugu fazu i zamenu preostalih čvorišta Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo obezbedio je 20, a opština Plandište 10 miliona dinara.

Jovan Repac podseća da lokalnu samoupravu očekuje u perspektivi menjanje kompletnog vodovoda na teritoriji Opštine Plandište.

Za to je potrebno izdvojiti tri miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, i tu se nadamo da ćemo na konkursima Pokrajine uspeti da prođemo, uz fabriku vode koju planiramo da sagradimo vrlo brzo, zaključio je predsednik opštine.

U nastavku radova, sa mreže će po potrebi biti isključivani korisnici u delu naseljenog mesta u kojem se u tom trenutku budu izvodili radovi.

Tekst je nastao u okviru projekta „Planovi za razvoj Plandišta“ koji je realizovan uz podršku Opštine Plandište. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Opštine Plandište.