DruštvoNaslovna

Ministar Nedimović obišao gazdinstva u Kačarevu, Banatskom Brestovcu i Banatskom Novom Selu

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posetio je poljoprivredna gazdinstva u Banatskom Novom Selu, Kačarevu i Banatskom Brestovcu. Zajedno sa ministrom, ova sela obišli su gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i član Gradskog veća, Zoran Grba, u čijem resoru je poljoprivreda.

Obilazeći poljoprivredna gazdinstva u ova tri mesta ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima, ali i pogodnostima koje mogu ostvariti. Poljoprivrednicima je predstavio i planirane nove mere agrarne politike.

Ministarstvo poljoprivrede olakšalo je pristup IPARD fondovima, kako bi prijavljivanjem na konkurse lakše poljoprivrednici došli do novca za kupovinu radnih mašina, podizanje hangara i silosa.

Sorin Ardeljan, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela, čije gazdinstvo je obišao ministar Nedimović kaže da je dosta toga učinjeno u prethodnih nekoliko godina kako bi se podigao kvaliteta poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Bilo je reči i o komasaciji i nabavci nove mehanizacije.

Komasacija je složena stvar sa kojom neki poljoprivrednici neće biti zadovoljni i zato se o tome mora govoriti kako bi se našao neki zajednički jezik i model kako bi svi bili zadovoljni, kaže Sorin Ardeljan.

Za ministra Nedimovića ukrupnjavanje zemljišta odnosno komasacija je jedno od najvažnijih procesa u poljoprivredi koje bi trebalo rešiti.

Najvažnije je da se o komasaciji razgovara sa ljudima da im se objasni sve kako treba. Komasacijom se postiže jeftinija poljoprivredna proizvodnja, a Vlada Srbije je odvojila 70 miliona evra u naredne tri-četiri godine za tu namenu i pozivam sve lokalne samouprave koje su zainteresovane da sa katastarskim opštinama priđu ovom projektu, kazao je Nedimović.

Ministar Nedimović rekao je da će država vraćati do 7.500 evra banci za kupljeni traktor, odnosno, 50% njegove ukupne vrednosti. Podsetio je i da ministarstvo izdvaja značajna sredstva za razvoj i podsticaj mladih u osnivanju poljoprivrednih gazdinstava.

Dobro je što je više novca izdvojeno za kupovinu traktora i mašina. Ja sam kupio novu prskalicu i planiram još nešto ali do sada nisam dobio subvencije. Ministar mi je rekao da će do kraja januara biti sve isplaćeno kada je u pitanju 2019. godina, kaže Viktor Petrović, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela.

Samo u Banatskom Novom Selu broj zahteva za subvencije u toku prošle godine bio je je veći za više od 20 odsto.

Negde oko 500.000 evra se samo u ovo selo slilo kroz subvencije države za poljoprivredu, ostalo je još šest poljoprivrednih proizvođača iz mesta koji nisu dobili subvencije i oni će ih dobiti 30. januara ako su zahtevi ispravni, kaže Nedimović za RTV.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, posetili su nakon gazdinstva Sorina Ardeljana u Banatskom Novom Selu i poljoprivredna gazdinstva Steve Dimitrijevskog i Đurice Stanimirova u Banatskom Brestovcu i Kačarevu.

Ministar Nedimović je porazgovarao sa poljoprivrednicima predstavio i ostale mere agrarne politike koje će biti donete u narednom periodu.