AktuelnoDruštvoNaslovna

Vršac: otvoren prvi Zeleni data centar u Srbiji

Gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović je sa vlasnicima kompanije E-Smart Systems svečano pustila u rad GREENDATA centar u Vršcu (ZELENDATA), prvi takvog tipa u ovom delu Evrope.

Prošle godine započet je projekat sopstvenog data centra ZELENDATA koji bi trebao da odgovori na sve zahteve tržišta, a ponajviše da zadovolji uslov što manjeg narušavanja naše životne sredine. Ono što ZELENDATA Centar izdvaja od drugih je korišćenje revolucionarne „Immersion Cooling“ tehnologije hlađenja serverske opreme. U specijalno dizajniranim horizontalnim rack ormanima američke kompanije „Green Revolution Cooling“, posebno dizajnirani severi su potpuno potopljeni u rashladnu tečnost koja ima 1200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović je naglasila da je velika čast ukazana ovom gradu što je baš on odabran kao mesto gde će otpočeti jedna nova era u oblasti informacionih tehnologija.

Ovo nije prvi put da na ovom mestu otvaramo nešto novo, prošle godine je pušten u rad ovaj objekat i najavljena današnja investicija, a to je rezultiralo da smo imali tu čast da na ovom mestu prošle godine dočekamo našeg predsednika Aleksandra Vučića koji je i sam odao priznanje ovakvom smelom poduhvatu i srdačno pružio podršku nastavku investicija kako u našem gradu tako i u celom Južnom Banatu, navela je gradonačelnica Mitrović i dodala da je veoma važno da ova investicija, koja će pružiti šansu mladim i obrazovanim ljudima, napreduje u sredini gde su rođeni i pozvala privrednike iz zemlje i inostranstva da slede primer E-Smart Systems-a i ulažu u Vršac.

Gotovo 50% ukupne potrošnje električne energije jednog data centra čini potrošnja sistema za hlađenje. U odnosu na vazduhom hlađene data centra, potrošnja rašladnog sistema u ZELENDATA Centru je smanjena za 90%, odnosno približno za 40% od ukupne potrošnje data centra. Smešten u Tehnološkom parku „Vršac“, ZELENDATA Centar je projektovan, struktuiran i administriran prema BISCI i AISI standardima.

Pored gradonačelnice Mitrović svečanom otvaranju ZELENDATA Centra su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador SAD u Srbiji njegova ekselencija Entoni Godfri, izvršni direktor kompanije „Green Revolution Cooling“ Piter Poulin, direktor za razvoj poslovanja kompanije „Green Revolution Cooling“ Artur Guerera, senior menadžer za razvoj poslovanja kompanije „Supremicro“ Aleksandar Velimirović i inženjer kompanije Vladimir Vuković.

Srbija hvata korak sa svetom primenjujući nove zelene inovativne tehnologije, i pored međunarodne podrške, oslanjajući se sa punim samopouzdanjem u sopstvenu pamet možemo ostvariti siguran napredak u zaštiti životne sredine i ukupnom razvoju, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na svečanom otvaranju Zelenog data centra u Vršcu, prvog ove vrste u Srbiji i regionu.

Početak rada Zelenog data centra obeležen je potapanjem servera u specijalne kanistere sa rašladnim neopasnim uljem, koristeći inovativno rešenje američkog preduzeća „Green Revolution Cooling” za hlađenje serverske opreme, čime je čak za 90% smanjena količina energije potrebna za hlađenje opreme u odnosu na vazduhom hlađene data centre.

Generalni direktor Srećko Atanasković i vlasnik i direktor Goran Veljović predstavili su osnovne karakteristike Zelenog data centra, ukazujući da su ovakvi centri inače izuzetno veliki potrošači sa oko 6 posto ukupne električne energije u svetu i imaju veliki uticaj na životnu sredinu, zbog čega se ova kompanija odlučila za „zeleno“ inovativno rešenje. Kako je Veljović istakao, Srbija je 17-a zemlja u svetu koja primenjuje ovu tehnologiju, a srpski stručnjaci su prošli obuku, tako da će se u vršačkom centru samostalno upravljati ovim sistemom svetskog IT ranga.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri naglasio je u svom obraćanju da su Sjedinjene američke države uvek spremne da podrže projekte koji koriste inovativna zelena rešenja i doprinose saradnji američkih i srpskih kompanija, a izvršni direktor Akompanije „Green Revolution Cooling” Piter Paulin ukazao je na prednost primenjene tehnologije u izgradnji data centra u Vršcu koji za svoj rad koristi energiju vetra.

Takozvani „data centri” predstavljaju objekte ili grupe objekata u kojima se nalaze računarski i telekomunikacijski sistemi, sa prostorima za skladištenje podataka. Oni uobičajeno rade non-stop, tokom cele godine. Veliki data centri mogu čak koristiti onoliko električne energije koliko i neki manji gradovi. Osim za rad samih sistema, gotovo 50 posto ukupne potrošnje električne energije koristi se za hlađenje opreme/servera. Data centri proizvode oko 4 procenata globalnih GHG emisija, a procenjuje se i da imaju najbrže rastući ugljenični otisak u odnosu na celokupan sektor informacionih i komunikacionih tehnologija. Zeleni data centar u Vršcu koristiće za čak 90% manje energije potrebne za hlađenje opreme u odnosu na vazduhom hlađene data centre, i smanjiti emisiju ugljen-dioksida za više od 20 posto.