DruštvoNaslovna

Pančevo: Opšta bolnica počeće sa redovnim radom od 25. maja

Opšta bolnica Pančevo, koja je od 9. aprila bila Kovid bolnica, počeće sa redovnim radom od 25. maja. Od početka nedelje već se postepeno smanjuje broj lekara i medicinskog osoblja koje radi s kovid pacijentima, testiraju se i spremaju za povratak na svoja radna mesta.

Dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo kaže da su ispraznili zgradu Internističkog bloka i većinu pacijenata na kovid odeljenju otpustili kao izlečene.

Ispraznili smo ovaj novi blok, potpuno ga oprali, dezinfikovali i da od ponedeljka krećemo sa prijemom pacijenata u Internistički blok što bi značilo i da našu hemodijalizu vraćamo, da više ljudi, naši redovni pacijenti, ne idu van Bolnice Pančevo na hemodijalizu. Već smanjujemo broj ljudi koje angažujemo u kovid bolnici adekvatno broju pacijenata. Svi zaposleni koji su radili u toj crvenoj zoni su ove nedelje testirani dva puta pošto je preduslov da se vrate na svoja radna mesta u ne-kovid zonu, da imaju dva negativna nalaza. Mi ćemo 25. maja da normalizujemo rad. Tada ćemo krenuti i sa prijemom pacijenata u Specijalistički centar. Vraćamo se na zakazivanje i sve ono što smo ovih prethodnih dva meseca morali da odgađamo, objasnio je dr Slobodan Ovuka.

 

 

Virus je i dalje tu, pa će Kovid bolnica biti preseljena u u zgradu Infektivnog odeljenja koje je potpuno fizički odvojena od ostalih zgrada u krugu Opšte bolnice.

U vreme vanrednog stanja Opšta bolnica Pančevo dobila je i određene količine potpuno nove medicinske opreme koja će i dalje ostati u ovoj ustanovi.

Kako dr Slobodan Ovuka kaže, od najvećih stvari, ne računajući tu sitnu opremu, od aparature jako bitna je donacija sedam novih respiratora.

Ako vam kažem da smo imali 11 pre početka pandemije, a sada imamo 18, to nam u mnogome olakšava situaciju, jer smo mi u prethodnim godinama kada smo imali, na primer, infekcije odnosno epidemije gripa imali problem sa smeštanjem pacijenata na respirator. Dobili smo i pokretni digitalni rendgen izvanrednih performansi koji nam omogućava da najteže pacijente snimamo u krevetu, da ne moramo da ih vozimo, prebacujemo, dovozimo na rendgen statični. To su najvažnije stvari koje su nam stigle uz još neku sitniju opremu, ali ovo je sigurno nešto što bi u redovnim okolnostima čekali nekoliko godina, zaključio je dr Slobodan Ovuka.

Internistički blok Opšte bolnice 9. aprila proglašen je za Kovid bolnicu, a do danas više od 300 pacijenata je izlečeno od ove bolesti.