Некатегоризовано

Pančevo: Otvoreno prvo inkluzivno igralište za osobe sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, prisustvovali su otvaranju prvog inkluzivnog igrališta za osobe i decu sa invaliditetom i decu u Pančevu, koje je izgradio Sportski klub „Sportiko“ zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva, u partnerstvu sa JKP „Zelenilo“ Pančevo. Inkluzivno igralište otvoreno je u Narodnoj bašti.

Događaju su prisustvovali i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i roditelji dece sa invaliditetom i članovi Sportskog kluba „Sportiko“ iz Pančeva koje okuplja i osobe sa invaliditetom.

Ministar Đorđević rekao je da je izgradnja ovog igrališta još jedan dokaz opredeljenja Ministarstva da sistemski pristupi pitanju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Kako kaže, sve što savezi i udruženja osoba sa invaliditetom smatraju da je potrebno njihovim članovima da bi im se olakšao život, Ministarstvo će podržati i u narednom periodu, čime će se sigurno dodatno unaprediti njihovih uslova života.

Ovako treba da izgledaju svi parkovi u Srbiji i da imaju ovakav jedan inkluzivni deo, kako bi i mladi i osobe sa invaliditetom imali gde korisno da provode svoje slobodno vreme. Drago nam je što sada imamo i jedan primer na koji mogu da se ugledaju svi ostali gradovi u našoj zemlji“, rekao je Đorđević.

 

 

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov istakao je da je Pančevo jedna od socijalno odgovornijih sredina i da izdvaja velika sredstva iz budžeta za ovu oblast.

Drago mi je Ministarstvo prepoznalo naše zalaganje i nam dodatno pomaže da osobama sa invaliditetom pružimo bolje uslove za život. Ovo je prvi inkluzivni teren u Srbiji, a nadam se da nije i poslednji i da će se izgraditi novi, rekao je Pavlov.

Ivan Milivojević, predsednik Sportskog kluba „Sportiko“ kaže da je postavljanje ovog inkluzivnog igrališta nemerljiv uspeh za grad.

Zahvaljujem se Ministarstvu, lokalnoj samoupravi, jer ovo je zaista doprinos deci sa posebnim potrebama. Napravili smo jedno inkluzivno igralište, u kojem će sva deca moći da se igraju zajedno. Ovakva igrališta su veoma važna za socijalizaciju dece sa invaliditetom sa decom iz redovne populacije. Prvenstveno ta socijalizacija i druženje zajedničko na svim poljima, kroz sport, kroz igru, kroz kulturu, kroz obrazovanje, znači i doprinos u vidu sporta i rekreacije je inkluzivno igralište u tom smislu, rekao je Milivojević.

Za dvadesetak godina koliko postoji „Sportiko“ mnogobrojna deca napredovala su u socijalizaciji i stekla neophodne životne veštine, a ovo igralište jedan je od načina da se takva praksa uspešno nastavi.

 

 

Ministar Đorđević je prilikom posete Pančevu obišao i Dom za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje” kako bi se uverio da li se i dalje sprovode neophodne mere kada je u pitanju zaštita korisnika od korona virusa i da li ima nekih eventualnih poteškoća u radu, a koje Ministarstvo može da reši u okviru svoje nadležnosti i mogućnosti.

Tokom vanrednog stanja, ali i nakon njega, rukovodstvo i zaposleni u ovoj ustanovi obavljali su sve svoje radne obaveze odgovorno i prema svim instrukcijama resornog ministarstva i Vlade Srbije i zaista zaslužuju svaku pohvalu. Ova ustanova je jedan od primera dobrog upravljanja i sprovođenja mera. Upravo zbog toga, nije zabeležen nijedan slučaj zaraze i to je dokaz odgovornosti svih zaposlenih, rekao je Đorđević.

Kako je naveo, svi planovi koji su dogovoreni pre vanrednog stanja, a podrazumevaju rekonstrukciju kanalizacione mreže, vešeraja, gasnih i elektro instalacija u ovoj ustanovi će se nastaviti u narednom periodu. Prema njegovim rečima, sve ustanove u Srbiji ovog tipa biće rekonstruisani kako bi se podigao kvalitet usluga i smeštaja korisnika.

Dragana Kuprešanin, direktorka Doma „Zbrinjavanje“ u Pančevu izjavila je da su u Domu poštovane instrukcije i sve mere propisane od strane resornog ministarstva, nošena je zaštitna oprema od strane zaposlenih održavana je higijena u Domu, održava se i dalje na najvišem nivou, vrši se dezinfekcija svakodnevno svih prostorija u kojim ovaj borave korisnici.

Moram da naglasim da su zaposleni pokazali jako visok stepen discipline i odgovornosti i kao rezultat toga nismo imali nijednog pozitivnog na korona virus, rekla je Dragana Kuprešanin.

 

 

U prošloj godini obezbeđena su sredstva za kompletnu adaptaciju objekta Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije Pančevo, a finansirane su i inkluzivne sportske aktivnosti koje se realizuju u okviru Dnevnog boravka za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama.

U ovoj godini obezbeđena su sredstva za investiciona ulaganja i nabavku opreme za ustanove socijalne zaštite, za zamenu krovnog pokrivača, protivpožarnu zaštitu i nabavku mašine za pranje veša za potrebe Doma za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u Jabuci” Jabuka, za sanaciju vešeraja u Domu za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje” Pančevo, kao i za ugradnju rašladne komore i nabavku opreme za vešeraj Gerontološkog centra Pančevo.