DruštvoNaslovna

Idvor: u toku je 10. naučni-edukativni kamp za osnovce

U Idvoru je 20. avgusta počeo 10. naučno-edukativni kamp „Mihajlo Idvorski Pupin“ za nadarene učenike. Trajaće pet dana, a učestvuje 10 učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole.

Cilj rada u kampu je da se napravi sinteza kompjuterske nauke i fizike i da se učenici nauče da sami prave simulacije fizičkih pojava. Učenici će savladati osnove programskog jezika Java, kao i alat EJS, koji je namenjen za lako kreiranje simulacija u fizici.

Na svečanom otvaranju koje je upriličeno u Narodnom domu učesnike su pozdravili koordinator kampa i rukovodilac Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva dr Dragoljub Cucić, predsednik Saveta Mesne zajednice Idvor Svetislav Zakić i u ime Opštine Kovačica pomoćnica predsednika Marijana Meliš.

Kamp je ranijih godina organizovan u julu, a ove godine je zbog epidemiološke situacije pomeren za kraj avgusta.

Dr Dragoljub Cucić je istakao da su svi svesni situacije u kojoj se nalazimo, čekali su da vide kako će se situacija odvijati i na kraju procenili da bi kamp mogao da se održio krajem avgusta.

Baš u cilju bezbednosti smanjili smo i broj polaznika kampa u odnosu na ranije godine, kao i broj dana. Trajaće pet umesto deset dana, ali smo pripremili jednako intenzivan program za polaznike. Prisutna su jednako kvalitetna deca kao i svake godine pa očekujem da i ovo bude jedan uspešan kamp, rekao je dr Cucić.

 

 

Svetislav Zakić iz MZ Idvor kaže da su kao i svake godine Mesna zajednica, Dom kulture i osnovna škola na raspolaganju učesnicima kampa.

Sva predavanja i vežbe biće održani u okviru zgrade Narodnog doma Mihajlo Pupin i u kabinetu za informatiku naše osnovne škole. Đacima će biti na raspolaganju i fiskulturna sala za razonodu. Ono što je najvažnije je da će se kamp ipak održati, da će se nastaviti kontinuitet i što će Idvor i dalje biti domaćin najboljim učenicima sa ovih prostora, izjavio je Zakić.

Kamp za mlade ima ogroman značaj za Idvor, posebno jer se na taj način ostvaruje davnašnja želja samog Mihajla Pupina.

Ne samo što kamp okuplja darovite učenike, već je to bila i ideja Mihajla Pupina. Kada je gradio svoju zadužbinu u Idvoru, Pupin je imao ideju da ona funkcioniše po ugledu na američke koledže, da služi kako za razonodu meštana tako i za sticanje znanja o određenim poljoprivrednim tehnikama kako da se prave gotovi proizvodi, a ne poluproizvodi. Upravo u tu svrhu je gradio svoj Narodni dom. Onaj korak koji je učinjen ka ispunjenju te ideje Mihajla Pupina jeste kamp za mlade talente, kaže Zakić.

 

 

Do 25. avgusta u kampu u Idvoru boraviće deset uspešnih i talentovanih mladih ljudi koji su osvajali značajna priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Jedan od učesnika je Dušan Filipović iz Idvora.

Učestvovao sam na matematičkom MG kupu, trebalo je da budem učesnik republičkog takmičenja iz fizike i matematike ali ona nisu održana zbog epidemije korone. Drago mi je što ću moći da proširim svoja znanja iz fizike u ovom kampu, rekao je Filipović.

Vuk Hip iz Beograda učesnik je Međunarodne juniorske naučne olimpijade koja je održana u decembru 2019. godine u Kataru.
Osvojio sam srebrnu medalju. Kod fizike mi je zanimljivo to što objašnjava toliko mnogo stvari od toliko toga što uzimamo zdravo za gotovo.

Od jednog istraživanja možemo da zaključimo mnogo o nekim naizgled nevezanim pojavama. Fizika je veoma zanimljiva i interesantna nauka, kaže Vuk Hip.

I Anja Šušnjar iz Pančeva je učestvovala na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Kataru gde je osvojila bronzanu medalju.

Volim fiziku dosta i verujem da će biti veoma interesantno ovo uklapanje sa programiranjem, kaže Anja Šušnjar.

Sa učenicima će raditi dva mentora: profesor Slobodan Trške i profesor Milan Surla. Gostujući profesor biće Bratislav Obradović. Tema kampa je „Kompjuterske simulacije u fizici korišćenjem alata EJS“.

Tema kampa je ista svake godine. Među učesnicima su deca koja su osvajala nagrade na republičkom i međunarodnim takmičenjima iz fizike na kojima su jedan od zadataka eksperimentalne vežbe teorijskog karaktera. U pitanju je sve ono što su polaznici već jako dobro savladali, a na kampu uče programske alate iz Jave i EJS-a. U obrazovnom kursu će za nekoliko dana svoje eksperimente da pretoče u kompjuterske simulacije, kaže dr Cucić.

EJS – Easy Java Simulation je modeling alat koji služi za lako kreiranje fizičkih i matematičkih modela koji se zatim mogu vizuelno predstaviti i kroz simulacije dočarati fizičke pojave. Za programiranje simulacija u alatu EJS se koristi programski jezik Java, koji će se učiti kroz jednostavne primere u fizici. Koristeći stečeno znanje Java programskog jezika i modelovanje u alatu EJS praviće se interesantne simulacije fizičkih pojava. EJS je jedan deo velikog projekta „Open Source Physics“, sa kojim će se upoznati polaznici kampa.

Organizator: Regionalni centar za talente Mihajlo Pupin iz Pančeva.