DruštvoNaslovna

Kačarevo: na jezeru održana radionica veza

Udruženje „Etno kutak“ iz Kačareva u subotu, 29. avgusta, na jezeru u tom mestu, zbog velike zainteresovanosti organizovalo je drugu radionicu veza.

Osim članica ovog udruženja radionici je prisustvovalo i više mladih iz mesta, ali i gošće iz okolnih mesta. Prisutne su bile i članice udruženja žena „Panonke“ i „Pančevke“ iz Pančeva i „Zlatna jabuka“ iz Jabuke.

Među polaznicama radionice veza je i Bojana Stojkovski iz Kačareva kojoj je učešće u radionicama udruženja omogućilo da nauči tradicionalne tehnike za izradu rukotvorina.

Zajedno sa njima u Udruženju sam počela da pletem, jer su pletene torbice ove sezone aktuelne. Veliki broj devojaka žena i devojaka se odazvao da nauči to da radi. Ja sam se priključila Udruženju, dobro mi ide pletenje. Sada je organizovana i radionica veza kojoj sam se takođe priključila, jer sam želela da vezem. Vez je ponovo popularan, kaže Bojana Stojkovski.

 

 

Zora Čubrić, predsednica Udruženja „Etno kutak“ iz Kačareva podseća da je prva radionica, organizovana 6. avgusta, bila veoma posećena.

I tada je bilo dosta mladih koji su joj prisustvovali. Zato smo odlučili da napravimo još jednu. Drago nam je što su mladi zainteresovani za vez i što ih ima i danas dosta. Neke od polaznica su izrazile želju da nam se priključe, da zajedno sa nama rade, kaže Zora Čubrić.

 

 

Tokom radionice zainteresovane su mogle da nauče sitan vez na platnu.

Slađana Bogdanović iz Udruženja „Zlatna jabuka“ iz Jabuke kaže da su se rado odazvale pozivu, jer se i one bave ručnim radom, a imaju mlade članice koje su želele da nauče i vez.

Ako nema saradnje između nas žena onda ne možemo da očekujemo saradnju ni na drugim nivoima. Imamo podršku svih udruženja iz okoline i kada god nas pozovu na neku radionicu ili neko gostovanje, druženje ili im zatreba neka vrsta pomoći, mi se uvek rado odazivamo. S jedne strane se družimo, a s druge razmenjujemo iskustva i učimo jedne od drugih, rekla je Slađana Bogdanović.

 

 

Direktorka Doma kulture “Bratstvo jedinstvo” Kačarevo, Veronika Kerekeš Stevanovski, prisustvovala je radionicama veza, ali i naglasila da je rad ovog udruženja veoma važan za kulturni život ovog mesta.

Ove su žene vrlo aktivne. I ovde se može videti njihova marljivost, posvećenost. Saradnja između Doma kulture Kačarevo i udruženja „Etno kutak“ do sada je bila na zavidnom nivou, a tako će verujem biti i ubuduće, rekla je Veronika Kerekeš Stevanovski.

 

 

Udruženje žena “Etno-kutak” i Dom kulture u Kačarevu planiraju organizovanje niza radionica koje će, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, biti organizovane u narednom periodu.