AktuelnoDruštvoNaslovna

Skupština Pančevo: Gradska voda uskoro stiže i do Banatskog Novog Sela

Odbornici Skupštine grada Pančeva jednoglasno su usvojili Odluku o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Kačarevo, kao i Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za magistralni vodovod Kačarevo-Banatsko Novo Selo i time omogućili da gradska voda stigne i do stanovnika Banatskog Novog Sela.

Na ovaj način Kačarevci će imati stabilnije snabdevanje gradskom pijaćom vodom, a meštani Banatskog Novog Sela dobiće priliku da se priključe na vodovodnu mrežu.

Maja Vitman, gradska menadžerka podsetila je da je Kačarevo imalo već Plan generalne regulacije, a da se ovom odlukom usvajaju izmene i dopune tog dokumenta koje će omogućiti da se uradi nepostojeća infrastruktura, pristupni putevi i najvažnije, rezervoari za pijaću vodu.

Usvajanje ovih dokumenata za stanovnike Kačareva i Banatskog Novog Sela je važno da bismo podigli nivo kvaliteta života u ova dva naseljena mesta. Kačarevo je do sada bilo priključeno na gradsku vodovodnu mrežu, ali nema dovoljnu količinu pijaće vode tako da će izgradnjom novih rezervoara zapremine od po 600 kubnih metara taj problem biti rešen. Osim rezervoara biće urađena i nepostojeća infrastruktura, kao i pristupni put. Izmena Plana generalne regulacije i sprovedeni radovi omogućiće dovoljnu količinu vode meštanima, a u slučaju eventualnih havarija koje bi se desile u Kačarevu, ovi rezervoari bi omogući da meštani ne ostaju bez pijaće vode, objasnila je Maja Vitman.

 

 

Usvajanjem Odluke za izradu Plana detaljne regulacije za magistralni vodovod Kačarevo-Banatsko Novo Selo stanovnicima ovog mesta biće dostupna voda za piće iz gradskog vodovoda.

Na teritoriji Banatskog Novog Sela živi oko sedam i po hiljada stanovnika i oni će dobiti mogućnost priključenja na vodovodnu mrežu JKP Vodovod i kanalizacije“ Pančevo. Kada se završi ovaj posao sva naseljena mesta na teritoriji Pančeva biće priključena na gradski vodovod i imaće ispravnu pijaću vodu. Stanovnici Banatskog Novog Sela vodu su dobijali sa lokalnih izvorišta. Iz finansijskog ugla, gledali smo da što više smanjimo troškove lokalne samouprave i komunalnog sektora. Ova mreža ne bi išla duž državnog puta Pančevo-Banatsko Novo Selo, nego bi išla na relaciji Kačarevo – Banatsko Novo Selo, izjavila je Maja Vitman.

Marijana Kesić, odbornica SNS iz Banatskog Novog Sela podsetila je da je ovo jedino mesto na teritoriji grada Pančeva koje još uvek nije priključeno na gradski vodovod.

Nedostatak gradske vode u Banatskom Novom Selu meštanima oduvek stvara ozbiljne probleme, kao što su restrikcija vode, slab pritisak u kasnim večernjim satima kada je potrošnja vode najveća, a voda koju koriste nije bakteriološki ni higijenski ispravna za piće. Želim da naglasim da se Grad Pančevo godinama bavio ovim problemom. U centru sela 2017. godine postavljena je eko-česma koju meštani svakodnevno koriste, ali to je samo jednim delom rešilo naš problem. Zato nam je važno da se nakon usvajanja ovog dokumenta naš problem što pre reši i da Banatsko Novo Selo bude priključeno na gradski vodovod, izjavila je Marijana Kesić.

Kako je i sam predsednik Skupštine Tigran Kiš konstatovao, ovo je prvi put posle deset godina da je neka Odluka u lokalnom parlamentu usvojena jednoglasno i glasovima vladajuće koalicije i glasovima opozicije.