KulturaNaslovna

U Kovinu obeležen “Prešernov dan”

U kovinskoj Biblioteci “Vuk Karadžić” danas је održana je tradicionalna proslava „Prešernovog dana“, najznačajnijeg slovenačkog kulturnog praznika.

Program je priređen u čitaonici biblioteke uz primenu svih epidemioloških mera, pred 30 posetilaca, među kojima su bili i predstavnici iz javnog i kulturnog života Kovina.

U ime domaćina prisutnima se obratila Jelena Stojanović, direktorka biblioteke, dok je u ime organizatora goste pozdravio Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva i član Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Pre početka programa prisutnima je pročitano i pozdravno pismo Irene Herak, savetnice za kulturu i medije pri Ambasadi Republike Slovenije u Beogradu.

Zanimljiv program gostima su priredili učenici Osnovne škole „Ðura Jakšić“ iz Kovina koji je osmislila profesor srpskog jezika Maša Vuletić. Oni su govorili o poznatim srpskim i slovenačkim pesnicima, slikarima, muzičarima i sportistima koji su tokom svojih karijera međusobno sarađivali.

U programu su učestvovali i učenici-nekadašnji polaznici kursa slovenačkog jezika koji je u Kovinu vodila dr Milena Spremo.

Pored predstave prisutni su imali prilike da uživaju u promotivnim filmovima slovenačke turističke organizacije.

Sledeću manifestaciju u Kovinu Udruženje “Logarska dolina” planira na proleće, kada će se organizovati “Dani slovenačkog filma”, a zatim i proslava povodom 30 godina državnosti Republike Slovenije.

 

O Prešernovom danu

Prešernov dan je slovenački kulturni praznik i državni je praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u celoj Sloveniji priređuju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika Franca Prešerna (roden u mestu Vrba, Gorenjska, 3. decembra 1800. godine, umro u Kranju, 8. februara 1849. godine).

Tim povodom se svake godine u Sloveniji organizuje velika proslava na kojoj se dodeljuju Prešernove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umetnosti na području Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obeležava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svetu gde žive Slovenci i gde postoje Udruženja Slovenaca.

Prešernov dan se prvi put u Pančevu obeležio 2010. godine, a od 2013. godine manifestaciju redovno priređuje Udruženje Slovenaca Južnog Banata “Logarska Dolina” iz Pančeva koje ima podružnicu u Kovinu.

U Kovinu se Prešernov dan redovno obeležava od 2013. godine. Program se priređuje u organizaciji Osnovne škole “Ðura Jakšić”, Udruženja Slovenaca “Logarska dolina”, kovinskog Centra za kulturu i Biblioteke “Vuk Karadžić” uz podršku Opštine Kovin.