DruštvoNaslovna

Igor Mirović i Čedomir Božić u Jabuci kod Pančeva

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obišli su radove na izgradnji crpne stanice u naselju Jabuka, na teritoriji grada Pančeva.

Završetak radova se očekuje u avgustu. Vrednost ovog projekta je 638.719,43 evra. Ova crpna stanica deo je dvonamenskog sistema Nadela – investicije vredne oko 650 hiljada evra čijom realizacijom će se obezbediti navodnjavanje 6.000 hektara oranica u Vojvodini.

Igor Mirović je naveo da se, osim na sistemu Nadela, u Vojvodini istovremeno radi na još deset lokacija – sistema i podsistema za navodnjavanje. On je podsetio da je i u prvoj fazi rekonstrukcije vodoprivrednog sistema završeno 11 projekata, koji su finansirani iz nacionalnih sredstava i iz kredita Abu Dabi fonda.

Naš krajnji cilj je da vodu učinimo dostupnom na više od 70.000 hektara poljoprivrednih površina, što će biti znatno veći kvalitet nego pre pet godina kada smo krenuli sa realizacijom velikog projekta, rekao je predsednik Mirović.

On je dodao da „Vode Vojvodine“ rade odličan posao na ovom projektu i da je njihov tim uspeo da uz pomoć naših elitnih stručnjaka iz „Hidrozavoda“ i Instituta „Jaroslav Černi“ pripremi projektnu dokumentaciju, koju je Pokrajinska vlada finansirala sa 126 miliona dinara.

Vrednost svih radova na vodoprivrednom sistemu dostići će 60 miliona evra, a ukupna vrednost Abu Dabi fonda je 100 miliona dolara. Ovaj podatak govori o tome da smo u pripremi projektne dokumentacije, u realizaciji prve faze, i druge koja je u toku, kao i u fazi 2b, svoj deo posla uradili maksimalno, rekao je Mirović.

 

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić je istakao da ovakvi projekti predstavljaju ozbiljan korak ka unapređenju poljoprivrede i da će se nakon završetka gradnje crpne stanice Jabuka, iz ovog dvonamenskog sistema navodnjavati još 2.500 hektara zemljišta. Kako je dodao, prioritet resornog sekretarijata je unapređenje poljoprivredne proizvodnje, jačanjem sistema za navodnjavanje.

Veliki je značaj investiranja u ove sisteme za navodnjavanje, jer oni gazdinstvima i poljoprivrednicima omogućavaju vodu koja će im obezbediti veće prinose, a time i bolje uslove za život, rekao je Čedomir Božić.

Sa njima u obilasku bili su i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.