KulturaNajaveNaslovna

Dvojezična pozorišna predstava „Vetar u tapetama“ u Glogonju

Dvojezična pozorišna predstava „Vetar u tapetama“ biće odigrana u ponedeljak, 17. maja, od 19 časova u Domu kulture ,,Mladost“ u Glogonju.

Prva pozorišna dvojezična predstava makedonske nacionalne zajednice u Srbiji pod nazivom „Vetar u tapetama“ autora Zorana Mitrovića obrađuje temu teškog života emigranata na Zapadu. Osnovni cilj ovog umetničkog dela je otvaranje pitanja kulturnog identiteta mladih ljudi sa ovih prostora koji su na „privremenom“ radu u inostranstvu.

Publika će biti u prilici da uživa u uzbudljivoj pozorišnoj avanturi ispunjenoj komičnim i setnim elementima. Predstava prikazuje mentalitet običnog čoveka, pripadnika srpske i makedonske nacionalnosti.

Ovo je prva dvojezična predstava makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Iz Makedonskog nacionalnog sveta kažu da je veoma bitno da Makedonci imaju predstavu na svom maternjem jeziku i očekuju veliko interesovanje publike.

Predstavu su već mogli da vide stanovnici Jabuke i Kačareva, a beogradska premijera predstave najavljena je za 22. maj, od 20 časova na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta, u okviru manifestacije Dani makedonske kulture u Beogradu ,,Dodir Makedonije“.

Predstava se realizuje uz podršku Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Fondacije za otvoreno društvo i Ministarstva kulture Republike Srbije.