DruštvoNaslovna

Branislav Nedimović i Čedomir Božić posetili opštine Titel i Sremske Karlovce

Ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Čedomir Božić, posetili su opštine Titel i Sremske Karlovce. U okviru poseta pomenutim opštinama obišli su opštu zemljoradničku zadrugu „Tri brazde“ u Titelu i vinariju „Mrđanin“ u Sremskim Karlovcima.

Prilikom tih poseta razgovarali su sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima. Ono što je trenutno akutno i zahteva hitno rešavanje je sektor mlečnog govedarstva u koji država mora da se uključi.

Ideja nam je da maksimalno olakšamo proizvođačima mleka s aspekta troškova koje imaju prema državi, da ih relaksiramo. S druge strane da po pravu prioriteta isplatimo subvencije za proizvođače mleka i to će biti moj predlog za Vladu Republike Srbije, ali i da vidimo na koji još način možemo da pomognemo mlekarima u narednih mesec dana, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović i Božić posetili su i Sremske Karlovce za koje je nedavno usvojen Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa koji će doprineti i razvoju vinarstva i vinogradarstva.

 

 

Svedoci smo da veliki broj vinarija postoji u Sremskim Karlovcima. 50 miliona dinara je bilo opredeljeno i sada se nalazimo u vinariji Mrđanin koja je prethodnih 4 godina povlačila subvencije od strane pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu i prezadovoljni smo kada smo videli sve ovo što je urađeno. Takvu vinariju i takve domaćine treba uvek podržavati, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.

U opštini Sremski Karlovci trenutno ima dvadesetak registrovanih vinarija, ali bi taj broj u narednom periodu mogao značajnije da se poveća pre svega zahvaljujući sredstvima koja se ulažu u taj sektor poljoprivrede.