KulturaNajaveNaslovna

Predstavljanje Zbornika „Rukopisi 44“ u Pančevu

Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora EX YU „Rukopisi 44“ biće predstavljeni na manifestaciji koja će biti održana u Pančevu 17. i 18. septembra.

Program manifestacije:

Petak, 17. septembar, 20 časova
Dvorana „Apolo“, Maksima Gorkog 6, Pančevo

Dva lica traže žanrovskog pisca – razgovor sa Đorđem Bajićem i Darkom Tuševljakovićem

Obojica pripadaju plemenu posvećenika žanra, obojica pišu, uređuju, prevode… Prvo su zavoleli žanrovsku književnost, a onda je ona zavolela njih. U razgovoru kojim počinje ovogodišnja promocija najnovijih „Rukopisa“ publika će biti u prilici da čuje kako su se dvojica naših gostiju prepustili žanrovskim tokovima, kako izgleda biti „žanrovac“ na srpskoj kulturnoj sceni, te šta Đorđe ima da kaže o svom novom romanu „Smrt u ružičastom“ a Darko o nagradi za prevod romana Grejema Grina „Suština stvari“.
Sa Đorđem Bajićem i Darkom Tuševljakovićem razgovaraće Vule Žurić.

21.30 čas

Kralj Čačka

Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu. Na FLU diplomirao je 2004. godine, a kao slikar najčešće se izražava kroz akvarel. Kao pesnik objavio je zbirku „Na margini“ (Lom, 2016), a kao muzičar dva albuma („Zemlja snova“ krajem 2016. i „Spusti svetlost na put“ krajem 2018).

Kralj Čačka je autor – zajedno sa bratom Markom – originalne muzike za filmove „Poslednja avantura Kaktus Bate“ (2018) reditelja Đorđa Markovića i „Realna priča“ (2019) reditelja Gordana Kičića. Dobitnik je nagrade „Strune od svetla“ za 2017, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mešavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona, a Žikica Simić je za Kralja Čačka rekao: “Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena.”

Fantastični pisac Miljenko Jergović u svom osvrtu na muziku i poeziju Kralja Čačka za „Jutarnji list“ je napisao: „Spusti svetlost na put je među nekoliko najvažnijih albuma glazbe za preostalu pismenu čeljad, snimljenih jugoistočno od Beča u zadnjih tridesetak godina. Nenad Marić moćan je pjesnik.“

Subota, 18. septembar, 16 časova
Plato Milana Mladenovića/Mali klub Doma omladine Pančevo, Svetog Save 10, Pančevo

Književna radionica za autore i posetioce festivala
Voditeljka: Nevena Stefanović / Moderatorka: Jasmina Topić

Književna radionica je, kao i svake godine, mesto susreta različitih poetika, književnih glasova, iskustava i informacija. Autori ih dele među sobom, a ove godine će im u tome pomoći književna kritičarka i profesorka Nevena Stefanović. Pričaće se o uvek aktuelnim pitanjima kao što su: gde objaviti prve radove i na koje adrese poslati rukopis prve knjige; kakav uticaj mogu izvršiti generacijski bliski pisci a kakav oni koji su već afirmisani. Da li slati na sve konkurse ili ne? Kako funkcionišu regionalne književne scene i šta međusobno možemo naučiti.
Književna radionica pomaže autorima da se bolje upoznaju, ali je otvorena za sve zainteresovane.

19.00 časova, Dvorana „Apolo“, Maksima Gorkog 6, Pančevo

Promocija Rukopisa 44

Finalno veče i predstavljanje autora uvrštenih u Rukopise 44. Odabrani autori čitaće svoje pesme i priče zastupljene u Zborniku, a čućemo i online obraćanje urednika za Sloveniju i Makedoniju, kao i pojedine mlade pisce iz regiona. Kao i svake godine, posetioci festivala imaće priliku da dobiju primerak Rukopisa 44.

Program vode urednici ovogodišnjeg izdanja, a nakon zvaničnog dela sledi prigodan koktel i druženje.