DruštvoNaslovna

Nastavljeni radovi na rekonstrukciji Gradskog parka u Pančevu

Rekonstrukcija Gradskog parka u centru Pančeva i starog gradskog jezgra nastavljena je 18. oktobra, a radovi koji se sprovode na potezu od ulice generala Živojina Mišića do Masarikove ulice trebalo bi da budu završeni na proleće.

Radovi obuhvataju izgradnju vodovodne mreže, kišne i fekalne kanalizacije, a biće izvedeni i radovi na parternom uređenju i rekonstrukciji i dogradnji javnog osvetljenja.

U planu je i postavljanje dečjih igrališta. Jedno će biti na početku Masarikove ulice, a postojeće igralište u Centralnom gradskom parku biće izmešteno na lokaciju bližu Muzeju i postavljene kompletno nove sprave.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i gradska menadžerka Maja Vitman predstavili su danas javnosti kako će izgledati uređenje starog gradskog jezgra u ovoj 2. fazi radova.

 

 

Predviđeni su radovi na hidroinstalacijama vodovoda, kišne i fekalne kanalizacije, a projekat podrazumeva i parterno uređenje i postavljanje javnog osvetljenja. Radovi će se izvoditi na površini od 9.777 metara kvadratnih.

U okviru radova u Gradskom parku biće premešteno centralno dečje igralište i postavljeno novo na zelenoj površini u neposrednoj blizini Narodnog muzeja na 385 kvadrata, a biće postavljeno i novo, manje dečje igralište, u Masarikovoj ulici na površini od 182 kvadrata.

Radovi podrazumevaju rekonstrukciju postojećeg i postavljanje novog mobilijara, kao i dodatno ozelenjavanje površina u parku.

Druga faza obuhvata izvođenje radova na nekoliko poteza: Ulica Vojvode Živojina Mišića, zatim deo od Vojvode Živojina Mišića do Masarikove ulice, zatim cela Masarikova ulica, nakon toga površina od platoa ispred Gradske uprave ka Narodnom muzeju i pravac od Narodnog muzeja do Masarikove ulice.

 

 

Gradonačelnik Stevanović je ovom prilikom istakao da je ovo jedan od najvažnijih radova u ovoj godini u Pančevu.

U pitanju su radovi na rekonstrukciji vodovodne, kišne i fekalne kanalizacije, izradu projekta i izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji javne rasvete, odnosno zamena kandelabara i kompletno parterno uređenje sa uređenjem svih zelenih površina, sa tim što bismo stavili akcenat na to da će procenat zelenih površina u parku nakon ovih radova da se poveća i da ćemo sprovesti sadnju novog drveća gde god to bude bilo moguće. Možda najvažnija stvar koja će biti obuhvaćena ovim radovima jeste rekonstrukcija dečjeg igrališta koje se nalazi u gradskom parku. Igralište će biti za nijansu pomereno ka gradskom muzeju i biće urađeno u skladu sa svim standardima koji su danas važeći, odnosno vodiće se računa najviše o bezbednosti dece, s obzirom na to da je igralište koje je danas u gradskom parku već dotrajalo i građeno u nekom vremenu u kojem nisu bili potrebni standardi koji su danas potrebni. Mi ćemo uraditi novo, moderno igralište koje će biti potpuno bezbedno za svu našu decu. Pored ovog igrališta, novina je da će se u parkiću u Masarikovoj ulici izgraditi još jedno dečje igralište, manje, nekih 180 kvadrata koje će biti namenjeno manjoj deci i namenjeno samo za njih. U parku će biti postavljene na određenim mestima klupe za dojilje. Te klupe su se u Narodnoj bašti pokazale kao veoma korisne i mi smo želeli da taj sadržaj bude i u gradskom parku, rekao je gradonačelnik Stevanović.

 

 

Menadžerka Maja Vitman dodala je da će manje dečje igralište biti namenjeno deci do 7 godina.

Kada je u pitanju centralni „Krug“ u parku, radovi će se izvesti na rekonstrukciji u 3. fazi radova, koja je će se izvoditi naredne godine. Zadržaćemo postojeći ambijentalni prostor, nećemo ništa izmeštati, uradićemo kompletnu rekonstrukciju amfiteatra i ulepšati i dograditi sam „Krug“, gde je ideja da se održava neki budući sadržaj, i koji će biti na raspolaganju i školama i udruženjima za organizaciju različitih aktivnosti, najavila je gradska menadžerka Maja Vitman.

Vrednost ugovorenih radova je 134.886.000 dinara, a izvođač ima rok od 120 kalendarskih dana.