AktuelnoDruštvo

Pametna autobuska stajališta na tri lokacije u Pančevu

Povodom Dana grada u Pančevu su početkom novembra postavljena tri pametna autobuska stajališta, na stanici ispred Gradskog uslužnog centra, drugo ispred i treće preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje, u Ulici Vojvode Radomira Putnika.

 

Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj podseća da se Grad Pančevo trudi da svake godine realizuje zelene projekte koji nose ekološku i edukativnu potku.

Tako smo 2016. godine želeli da skrenemo pažnju na alternativne vidove prevoza i u saradnji s Mašinskom školom realizovali biciklofone. Prošle godine smo želeli da stavimo akcenat na obnovljive izvore energije i postavili smo pametnu klupu na platou ispred Gradske uprave Pančevo. Ove godine nastavljamo sa tom afirmacijom i povodom Dana grada postavljena su tri pametna autobuska stajališta, rekla je Banjai.

Pametna autobuska stajališta, svojim izgledom i funkcionalnošću, doprineće savremenijem i uređenijem izgledu Pančeva, a ujedno će potvrditi dosledno nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo „rebrendira“ u zeleni i ekološki odgovoran grad.

Katarina Banjai kaže da su u ovoj fazi postavljena tri pametna autobuska stajališta, a da će ih biti još.

Sva tri stajališta su opremljena solarnim napajanjem, zahvaljujući kojem će građani, na ovim stajalištima, moći da dopune svoje mobilne uređaje uz pomoć ugrađenih USB priključaka. Stajalište ima i sopstvenu LED rasvetu i internet konekciju, koja je poklon internet provajdera „Madnet“ iz Pančeva, a svi predviđeni priključci i rasveta koristiće sunčevu energiju, istakla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Ova stajališta je realizovao Grad Pančevo, a proizvođač je domaća firma “Petro Solar Projekt” iz Novog Sada, koja već nekoliko godina razvija pametna autobuska stajališta, klupe i toteme, odnosno tzv. inteligentne i energetski nezavisne proizvode koji se napajaju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih panela.

Kompanija „Madnet“ iz Pančeva i direktor Nenad Orlić, rado su se priključili akciji i donirali besplatan internet za Pančevke i Pančevce.

Madnet već 18 godina građanima Pančeva i Južnog Banata pruža usluge interneta tako da je bilo logično da podržimo jedan ovakav projekat koji nove tehonlogije približava građanima. Pre svega mislim na internet koji su navikli da koriste, da mogu da ovako da vide da internet mogu da koriste i na zeleni način odnosno uz pomoć solarnih panela. Građani će od sada na ovim stajalištima moći da koriste internet koji svoju struju dobija uz pomoć sunca. Mislim da je značajno postavljanje ovakvih autobuskih stajališta da bi građani pre svega shvatili šta je sve moguće danas s tehnologijom, spajanjem uobičajenih stvari kao što je to internet s nečim što kod nas još uvek nije uobičajeno, a to je primena solarne energije kao izvora napajanja. Za podizanje svesti građana o ovoj temi, solarna autobuska stajališta su jako bitna a verujem da im ni besplatan internet neće loše doći, rekao je Orlić.

Zahvaljujući primeni zelene energije i energetskoj nezavisnosti, jednostavnosti dizajna i širokoj funkcionalnosti koja je u mogućnosti da integriše brojne dodatne elemente u zavisnosti od želje investitora, ova rešenja montiraju se brzo i jednostavno na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini.

Kao posebna nadogradnja, za neku narednu fazu, ova autobuska stajališta su u mogućnosti da se nadograđuju u smislu svoje dalje funkcionalnosti i da budu umrežena jedinstvenim gradskim BUS STOP sistemom, koji može da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa i tako dalje, objasnio je Lazar Jošanov, konstruktor Petro-SOLAR pametnih urbanih mobilijara.

Ekološko opismenjavanje građana putem realizacije i demonstracije projekata koji afirmišu korišćenje alternativnih vidova energije se nadovezuje na pametnu klupu, koja je postavljena prošle godine povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i na Zelenu biblioteku na otvorenom koja od nedavno krasi Narodnu baštu. Ova biblioteka omogućava sugrađanima slobodno uzimanje ili donošenje knjiga, uz mogućnost dopune mobilnih uređaja.

Comment here