Društvo

Pančevo: Gradsko veće o drugoj fazi investicije ZF-a u Severnoj poslovnoj zoni

Na današnjoj sednici članovi Gradskog veća Pančevo usvojili su zaključak o prihvatanju Pisma o namerama upućenog Gradonačelniku Pančeva od strane nemačke kompanije ZF Friedrichshafen AG s fokusom na fazu 2 investicije.

U pitanju je zainteresovanost ove nemačke kompanije da se ZF E-MOBILITY SRB D.O.O proširi na još 9,2 hektara u Severnoj poslovnoj zoni, kako bi na tom prostoru, u okviru druge faze investicije, bio izgrađen još jedan proizvodni pogon površine 29.500 kvadratnih metara i razvojno-istraživački centar na 5.000 kvadrata.

Iako je ranije bilo najava da će ova faza početi 2022. godine, sada je najavljeno da će druga faza početi ove godine s rokom završetka do 2020. godine a vrednost ove investicije iznosiće 60 miliona evra.

ZF E-Mobility Srb doo planira da u ovom novom proizvodnom pogonu zaposli još 460 radnika, s tim što u ovaj broj ne ulaze visokokvalifikovani radnici koji će biti zaposleni u razvojno-istraživačkom centru.

Na 232. sednici Gradskog veća usvojen je i nacrt Strategije bezbednosti saobraćaja Grada Pančeva za period od 2019. do 2023. godine i predlog Akcionog plana za sprovođenje Strategije, kao i predlog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Pančeva za 2019. godinu.

Gradsko veće dalo je saglasnost na predlog Programa korišćenja budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Pančeva za 2019. godinu, kao i na nacrt Odluke o zaštiti prirodnog dobra „Pančevačke ade“ i Godišnji program upravljanja Parkom prirode „Ponjavica“ za 2019. godinu.

Usvojen je i izveštaj o radu Komunalne policije Gradske uprave grada Pančeva za 2018. godinu, kao i finansijski planovi za 2019. godinu mesnih zajednica Starčevo, Banatski Brestovac, Kačarevo i Glogonj.

Gradsko veće usvojilo je i predlog o donošenju Rešenja o obrazovanju Radne grupe za procenu dodele subvencija javnim preduzećima iz budžeta grada Pančeva, a dalo je i saglasnost da JKP ATP Pančevo obnovi dozvoljeni minus, odnosno da uzme i ove godine kratkoročni kredit u banci kojim održava tekuću likvidnost.