DruštvoNaslovna

Subotica: Uskoro na šest lokacija „parkovi za pse“

Na šest lokacija u Subotici, od čega je pet u gradu, a jedna na Paliću, uskoro će biti formirani prostori za slobodno kretanje pasa, takozvani „Parkovi za pse“.

Odlukom Gradskog veća, a na predlog JKP „Čistoća i zelenilo“, lokacije parkova za pse su planirane u Dudovoj šumi, na Prozivci, Paliću, Teslinom naselju, parku kod Buvljaka i na zelenoj površini pored Otvorenog univerziteta. Tačnije, one su planirane na javnim površinama unutar građevinskog rejona Subotice i Palića, u delovima grada gde je zapažen veliki broj vlasnika koji šetaju i istrčavaju svoje ljubimce.

Na svakoj lokaciji postoje tehnički uslovi za priključenje na javnu vodovodnu mrežu, ali tu je niz propisa koje treba ispuniti. Površinu za slobodno kretanje pasa potrebno je ograditi ogradom visine od 1,5 do 1,8 metara. Ograda mora biti drvena ili metalna – žičana, stabilna i bezbedna, navodi se u odluci Gradskog veća, a prenose Novosti na svom sajtu.

Kako dalje piše u Odluci, na ulazu u park, potrebno je postaviti informativnu tablu o pravilima ponašanja u parku, u skladu sa članom 28. Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice.

Potrebno je predvideti pretprostor, tako da se u park ulazi kroz manji ograđeni prostor, gde se pas adaptira i tek onda pušta u deo sa ostalim psima. Pretprostor sprečava mogućnost bežanja pasa iz parka i omogućava vlasnicima uzbuđenijih i nervoznijih pasa da ih smire pre nego što ih puste u interakciju sa ostalim psima. Ovde se mogu postaviti prepreke za pse (penjalice, tuneli, rampe…), kao i klupe za vlasnike životinja.

Park za pse u Dudovoj šumi biće na levoj strani ulaza sa Radijalca, a prostor je pogodan jer se nalazi u okviru rekreativno-parkovske površine. Psi na Prozivci će slobodno moći da se kreću u parku, na kraju šetališta ka Banatskoj ulici, dok će na Paliću kutak za njih biti u Velikom parku, kod Ženskog štranda, nedaleko od parkinga u Ulici Jožefa Hegediša. Na Teslinom naselju park za pse planiran je na uglu Segedinskog puta i Ulice Partizanskih baza, a kod Buvljaka on će biti na uglu Somborskog puta i Gajeve ulice. U samom centru grada, kuce će uživati iza Otvorenog univerziteta, na uglu Partizanske i Trga cara Jovana Nenada, pored parkinga.