DruštvoNaslovna

Ministar poljoprivrede posetio Suboticu i Mali Iđoš

Poljoprivrednik Saša Sineš na svojoj farmi u selu Bikovo nedaleko od Subotice ugostio je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, pokrajinskog sekretara Vuka Radojevića i gradonačelnika Subotice Bogdana Labana. 

Sineš objašnjava da u Srbiji može da se živi od poljoprivrede ističući da je jedini problem cena koja stalno varira.

Svi na farmi rade, a zapošljavamo i radnike. Kao i svugde i ovde nedostaje radne snage. Na farmi imamo oko 2.300 svinja. Obrađujem oko 160 jutara zemlje, a mogućnost prava prečeg zakupa državnog zemljišta će nam mnogo značiti. Cena od 160 dinara plus PDV je zadovoljavajuća, objašnjava poljoprivrednik Saša Sineš.

 

 

Resorni ministar Branislav Nedimović rekao da sa otvaranjem novih tržišta veruje da će doći i do stabilizacije cene.

Otvaranje tržišta sa Kinom verujem da će umnogome da doprinese stabilizaciji cena. Već imamo narudžbe za velike količine svinjskog mesa i ukoliko uspemo da isporučimo trećinu napravićemo ozbiljan posao. Doneli smo odluku da u budućnosti dajemo zemlju u dugoročni zakup stočarima, ove godine se ta odluka odnosi na one stočare koji drže papkare i preživare, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor. Ideja Ministarstva poljoprivrede je da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišta, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Naravno, posle javne rasprave koja će trajati tri , četiri meseca, naglasio je Branislav Nedimović.

Za nekoliko dana Vlada bi trebalo da donese odluku, kako je najavio ministar Nedimović i o ceni otkupa pšenice od 20 dinara po kilogramu.

 

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević je podsetio da je Pokrajinska vlada u prethodne tri godine uložila sedam i po milijardi dinara za direktne subvencije poljopirivrednim gazdinstvima. Radojević objašnjava da za stočarstvo je izdvojeno 230 miliona dinara i pozvao sve poljoprivrednike da prate konkurse i pozive.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da i grad izdvaja sredstva iz budžeta za sufinansiranje kredita poljoprivrednika.

Da nije pomoći republike i pokrajine sigurno ne bismo mogli da uradimo skoro 100 kilometara atarskih puteva, da očistimo mnoge divlje deponije i uredimo kanalsku mrežu. Prioritet nam je da u budućnosti kao grad pomognemo naše poljoprivrednike, jer Subotica jeste poljoprivredni kraj i od tog posla žive mnoge porodice. Činimo sve da naše seoske sredine imaju uslove kao gradske, rekao je Bogdan Laban.

 

 

Nakon Subotice, ministar i pokrajinski sekretar posetili su i opštinu Mali Iđoš gde su razgovarali sa poljoprivrednicima. Obišli su gazdinstvo porodice Mila i Dragane Ljutica u Lovćencu koja se bavi uzgojem živine.

Nedimović je obišao kanal „Kula – Mali Iđoš“ čija gradnja košta četiri miliona evra, a trebalo bi da obezbedi navodnjavanje za 11,5 hiljada hektara poljoprivednog zemljišta.

S. Iršević
FOTO: Subotica.rs

Tekst je nastao u okviru projekta „Planovi za razvoj Subotice“ koji je realizovan uz podršku grada Subotica. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ i redakcija portala “Lokalne vesti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotica.