NaslovnaZdravlje

U Bolnici u Pančevu leči se 158 pacijenata pozitivnih na virus korona

Kovid ambulante u Južnobanatskom okrugu danas su testirale 43 osobe zbog sumnje u definiciju slučaja, 32 pacijenta pod sumnjom i 11 zdravstvenih radnika, pripadnika MUP, Vojske Srbije i onkoloških pacijenata.

Prema rečima Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, u Kovid bolnici u Pančevu trenutno ima 158 pacijenata.

U Srbiji, do 15 časova, registrovano je 4.054 potvrđenih slučajeva Covid-19. Od prethodnog izveštaja, testirani su uzorci 2.646 osoba, od kojih je 424 pozitivno.

Hospitalizovano je 2.890 pacijenata. Na respiratoru je 138 pacijenata, što je manje nego u nedelju u 15 sati, kada je bilo 146. Do 15 časova, u Republici Srbiji, testirano je 20.958 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice u Pančevu, koja je postala kovid bolnica, potvrdio je da je u toj toj zdravstvenoj ustanovi smešteno 158 pacijenta i da niko od njih životno ugrožen.

Kako je dr Ovuka objasnio, kapacitet kovid bolnice u Pančevu je oko 200 mesta, a trenutno ima dovoljno medicinske opreme.

 

 

Imamo crvenu zonu, gde su smešteni kovid pacijenti i zelenu zonu, koja je potpuno izdvojena i tamo zbrinjavamo druge pacijente – sve akutne slučajeve, od neuroloških i kardioloških do ortopedskih, objasnio je dr Slobodan Ovuka.

Prema njegovim rečima, bolnica ima samo jednog inficiranog zdravstvenog radnika od 1.200 zaposlenih, koji je sada zbrinut na odeljenju za kovid pacijente. Svi koji su sa njim bili u kontaktu su u izolaciji.

Ovuka se zahvalio medicinskim radnicima, čistačicama, kuvaricama i svima koji pod punom opremom ulaze u crvenu zonu.

Nije lako biti šest sati u tom skafanderu, rekao je dr Ovuka i dodao da su imali dva teža pacijenta koja su poslata u bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu.

Kovid pacijenti koji nemaju potrebu za respiratorom ostaju u bolnici u Pančevu. Dr Slobodan Ovuka poručuje građanima da slušaju savete zdravstvenih radnika, jer je socijalna distanca najvažnija mera, a vreme je pokazalo da mere daju rezultat.