DruštvoNaslovna

Izraelci planiraju gradnju još jednog vetroparka na teritoriji opštine Kovačica

Izraelsko preduzeće „New Energy Solutions“, koje je 2019. otvorilo vetropark Kovačica, planira da na tom području izradi još jedan vetropark Crepaja, prenosi poprtal Ekapija.

U planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam opštine Kovacica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Predviđeno je da vetropark ima 31 vetrogeneratora, svaki pojedinačne snage oko 7 MW i trafo stanicu adekvatnog napona i snage. Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem položaju iznosi oko 230 m, dok ukupna snaga vetroparka iznosi do 220 MW.

Kako se navodi, prostor na kome je predviđena gradnja vetroparka se nalazi van građevinskog područja naselja i čini ga poljoprivredno zemljište sa kanalskom mrežom za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i mrežom atarskih puteva.

Ukupna vrednost investicije je 189 miliona evra, a ima 38 instaliranih vetrogeneratora, ukupne snage 104,5 MW i proizvodi energiju za više od 68.000 domaćinstava, čime će se uticati na smanjenje emisije CO2 za oko 250.000 tona godišnje.

Inače, ova izraelska kompanija, kako je za portal ranije istakao Mayan Sarig, menadžer za globalne projekte i razvoj – želi dugoročno da bude prisutna u ovom regionu.