KulturaNaslovna

U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici dodeljena priznanja najboljima

U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici dodeljena su priznanja pojedincima, udruženjima i ustanovama koji su svojim aktivnostima dali izuzetan doprinos kulturnoj promociji Republike Srbije i opštine Kovačica.

U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici uručena su priznanja pojedincima, udruženjima i ustanovama za doprinos u oblasti likovnog, književnog, pozorišnog, muzičkog i izvornog narodnog stvaralaštva.

Među nagrađenima je slikarka, vajarka i pesnikinja Desanka Petrov Morar kojoj je uručena plaketa za životno delo.

Počela sam da slikam još davne 1963-će godine. Zapažena sam od strane kritičara i moj rad se nalazi i u svetskoj enciklopediji. Uskoro će biti 60 godina kako stvaram, kaže Desanka Petrov Morar.

Nagradu u oblasti likovnog stvaralaštva dobio je i Ivan Karanfilovski iz Crepaje.

U prethodnih 20 godina bavim se hiperrealizmom. Izlagao sam Parizu, Moskvi i Londonu i drago mi je što sam dobio ovu nagradu od strane moje opštine, napominje Karanfilovski.

U pojedinačnoj kategoriji nagrađeni su umetnici iz Kovačice, Padine, Debeljače, Crepaje, a u kategoriji kolektiv Regionalnii centar za talente Mihajlo Pupin, Aktiv žena, Mađarski kulturno umetnički centar i KUD Banatsko kolo iz Debeljače.

Za očuvanje kulturne baštine priznanje je dodeljeno Domu kulture iz Idvora, a nagrađena je i Gradska biblioteka u Novom Sadu za knjigu „Mihajlo Idvorski Pupin tekstovi u američkoj štampi od 1912. do 1920.“ koju je biblioteka objavila prošle godine.

Naslov i podnaslov knjige govore o Pupinovim člancima koje je objavljivao u Americi u periodu od 1912. do 1920. godine u vreme kada je bio počasni konzul Kraljevine Srbije u Njujorku, kaže glavni i odgovorni urednik nagrađene knjige Dragan Kojić.

Svake godine povećava se broj nagrađenih.

Raduje nas činjenica da je svake godine sve više nagrađenih u oblasti kulture. Oni svakako doprinose da se ime Kovačice čuje i prezentuju je u najlepšem svetlu, napominje pomoćnica predsednika opštine Kovačica Marijana Meliš.

Četvrti put Opština Kovačica dodeljuje ovakva priznanja u oblasti kulture, a ove godine bilo je 33 je nagrađenih.