DruštvoNaslovna

Skoro da nema privrednika u Pančevu kog pandemija nije na neki način pogodila

Unija poslodavaca grada Pančeva postoje od pre godinu i po dana, okuplja 52 kompanije i zajedno sa Udruženjem zanatlija zapošljava oko 8.000 ljudi. Treći su partner u Socio-ekonomskom savetu Grada Pančeva u okviru kojeg nastoje da kreiraju povoljniji privredni ambijent.

Filip Perić, predsednik Unije poslodavaca Grada Pančeva kaže da sam cilj osnivanja jeste bio da se poslodavci udruže, da zajednički zastupaju zajedničke interese, da pomognu i da učestvuju u gradskim strukturama.

Takođe želimo da preko Socio-ekonomskog saveta zajedno sa sindikatima i lokalnom samoupravom pokušamo da neke naše ideje i promovišemo i da saslušamo ideje lokalne samouprave i zajednički donosimo odluke o razvoju našeg grada. Svedoci smo svi dosta jakog i naglog razvoja grada uopšte, kako u privredi sa dolaskom novih investitora odnosno izgradnjom novih fabrika tako i u samom gradu svedoci smo ubrzane stanogradnje i povećavanja broja stanovnika u gradu. Samim tim to i pančevački privrednicima je jedan veliki input i sa samim razvojem grada i mi očekujemo rast našeg poslovanja u narednom periodu, kao što je bio i u prethodnih nekoliko godina. Tako da očekujemo da će se ovaj trend rasta nastaviti u budućnosti, kaže Perić.

Pandemija virusa korona negativno je uticala na sve privredne grane, tako da se i Unija uključila aktivno u pronalaženje rešenja da se problemi premoste što bezbolnije.

Ova pandemija svakoga je pogodila. Ne znam da li ima privrednika u Pančevu koji može reći da nije osetio posledice pandemije. Neko manje neko veće. U sektoru građevinarstva stvari su se odvijale smanjenim intenzitetom, ali su se dešavale. Međutim, u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva, saobraćaja, transporta stvari su stale skroz odnosno poslovanje je stalo skroz. Tako da smo se mi u ovom obraćanju lokalnoj samoupravi više skoncentrisali stvarno na one grane koje su najteže pogođene ovom pandemijom, a gde lokalna samouprava pojedinim merama može da im olakša poslovanje. To se odnosi na recimo neplaćanje bašti za kafiće i druge ugostiteljske objekte do kraja sezone. Mislimo da im u ovim težim uslovima, treba omogućiti tako nešto. Nisam siguran da grad to ne može finansijski ispratiti odnosno da se ne može odreći tog dela poreza i naknada na to ime. To nam i jeste cilj, da malim koracima da pokažemo i dobru volju, a usput i pomognemo malim privrednicima, rekao je Perić.

 

Filip Perić, predsednik Unije poslodavaca Pančeva

 

On takođe ističe da je različita situacija u odnosu na situaciju u pojedinim preduzećima pozdravljajući mere Vlade Srbije o ekonomskoj podršci privredi u vreme pandemije.

Mere Vlade Srbije su svakako značajne onim preduzetnicima i manjim preduzećima koje zapošljavaju i manji broj ljudi. Njima je stvarno pomoglo da održe taj nivo nekog poslovanja ili makar stanje mirovanja i neobaveza prema državi koje su oni uspeli da prolongiraju i svakako im je jako značajna pomoć. Srednjim i manjim preduzećima, u zavisnosti od delatnosti, nekome je značajna pomoć. Ipak, ima malo problema da se ispoštuju ti naknadni uslovi koji se zahtevaju od privrednika, da ne otpuštaju više od 10% ljudi do tri meseca nakon poslednje isplate pomoći što i može predstavljati problem u poslovanju. Nadam se da će tu doći do nekih korekcija i poboljšanja po tom osnovu, da oni nemaju taj strah da će biti pod problemom da vrate sve ono što su dobili ukoliko se smanji broj zaposlenih. Evidentno je da neke grane neće moći da održe taj nivo zaposlenosti, ocenjuje Filip Perić.

Što se tiče rada u uslovima pandemije kaže da su mnogi privrednici našli načine kako da bezbedno posluju uz poštovanje svih preventivnih mera koje je propisala Vlada Srbije.

Smanjenim kapacitetom, uz poštovanje mera, odvajali smo grupe radnika koje rade zajedno, da nemaju mešanja u slučaju eventualne pojave virusa u preduzeću, da se ne mora celo preduzeće zatvoriti. Imali smo problema i sa investitorima. Neki investitori su odustali od nekih najavljenih investicija dok ova situacija ne prođe. Sa smanjenim intenzitetom, ali bez otpuštanja, bez smanjivanja broja radne snage, bez nekih većih problema izašli smo iz ove krize i nadamo se da će se posao nastaviti kao što je bio i pre ovoga, nada se Perić.

 

Mere lokalne samouprave za ublažavanje posledica pandemije

Neke od predloga privrede lokalna samouprava je usvojila. Na primer, JKP „Higijena“ je pomogla privrednicima u vanrednom stanju tako ih je oslobodila plaćanja za uslugu odnošenja komunalnog otpada. Po preporuci Štaba za vanredne situacije Grada Pančeva JKP „Higijena“ je donela odluku da oslobodi plaćanja za odnošenje smeća one privrednike kojima je onemogućeno da rade u vreme vanrednog stanja. Usluge odnošenja smeća tim privrednicima nisu fakturisane od aprilskog računa do kraja vanrednog stanja. U pitanju su ona pravna lica na celokupnoj teritoriji Pančeva gde „Higijena“ odnosi smeće kojima je preporukom Vlade Srbije i Štaba za vanredne situacije onemogućeno da rade dok traje vanredno stanje.

Osim toga, Gradsko veće grada Pančeva, na sednici održanoj 5. maja, donelo je odluku da se svi zakupci poslovnih prostora u javnoj svojini grada Pančeva, zbog poteškoća u radu izazvanih pandemijom virusa kovid 19, oslobađaju plaćanja zakupnine za mart 2020. godine u iznosu od 50 odsto (sa pdv-om) i za april 2020. godine u iznosu od 100 odsto (sa pdv-om). Odluka je doneta na inicijativu Udruženja zanatlija Pančevo, koje je uputilo Gradskoj upravi i zahteve za smanjenje poreza na imovinu, naknade za postavljanje ugostiteljskih letnjih bašti, cena komunalnih usluga i komunalnih taksi.

 

Rad portala sufinansiran je u 2020. godini iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.