KulturaNaslovna

Svečano predstavljen sajt o kulturno-istorijskom nasleđu opštine Žabalj

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je, u Domu kulture u Žablju, prisustvovala predstavljanju veb-prezentacije „E-kult“, koja obuhvata celokupno kulturno-istorijsko nasleđe opštine Žabalj i deo je projekta „Virtual Žabalj“.

Virtuelna prezentacija celokupnog kulturno-istorijskog nasleđa opštine Žabalj jeste primer i drugim lokalnim samoupravama kako da objedine segment kulture, turizma i prirodnih resursa, izjavila je Dragana Milošević i dodala da je to posebno važno u godinama kakva je ova, jer smo zbog pandemije virusa korona sprečeni da posećujemo, između ostalog, i kulturne sadržaje.

Miloševićeva je navela da je opština Žabalj, kojoj pripadaju Gospođinci, Đurđevo i Čurug, svetla tačka na kulturološkoj mapi Vojvodine, jer je, zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata, prepoznala prioritete u podizanju kulturološke svesti građana i u svojim programskim sadržajima uradila veliki broj manifestacija, a posebno je izdvojila i infrastrukturno sređivanje postojećih objekata koji su bili decenijama zapušteni, počevši od prostora Doma kulture.

Posebno mi je drago da se u okviru veb- prezentacije „E-kult“ nalaze i informacije o predstojećim opštinskim konkursima u oblasti kulture, kao i o projektima koji su u planu realizacije, čime je javnost transparentno upoznata sa radom lokalne samouprave, naglasila je Milošević.

 

 

Predsednik opštine Žabalj Uroš Radanović i pomoćnik predsednika opštine Žabalj za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Sergej Zaporožac, istakli su da veb-prezentacija „E-kult“, kao deo projekta „Virtual Žabalj“, predstavlja internet-prezentaciju kulturnog dobra i kulturno-istorijskog nasleđa opštine Žabalj.

Veb- prezentacija sadrži trodimenizionalni pregled, koji pruža živopisan doživljaj svakog segmenta kulture i istorije opštine, poput kulturno-istorijskih spomenika, crkava, kulturno-umetničkih društava, pa do podataka o održavanju manifestacija iz oblasti kulture.

Sledeća planirana prezentacija, kako navodi Zaporožac, jeste iz oblasti turizma, dok se kao treći segmet virtuelne šetnje kroz ovu opštinu planira i prikaz svih njenih prirodnih resursa i bogatstava.

Projekat „Virtual Žabalj“ osmišljen je na osnovu Pravilnika o digitalizaciji, koji je propisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs