DruštvoNaslovna

U Pančevu održano republičko takmičenje talentovanih srednjoškolaca

U Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu održano je 63. republičko takmičenje talentovanih učenika srednjih škola. Učestvovalo je 150 učenika iz cele Srbije, koji su se takmičili u 12 naučnih oblasti.

Domaćin takmičenja bio je Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo.

Takmičare je pre početka takmičenja pozdravila članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, mr Tatjana Božić i izrazila zadovoljstvo što grad Pančevo ima mogućnost da ugosti talentovane učenike.

 

mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje

 

Radujem se što je naš grad domaćin takmičenju talentovanih učenika srednjih škola po naučnim disciplinama. Posebno je značajno što se takmičenje održava u našoj gimnaziji. Grad Pančevo je prepoznao i ove godine izdvojio 27 miliona dinara za rekonstrukciju fiskulturne sale i pratećih prostorija gimnazije. Nadam se da to neće biti i jedino izdvajanje. Naša gimnazija, koju su pohađali Uroš Predić, Mihajlo Pupin, Miroslav Antić, Jovan Bandur i mnogi drugi uspešni ljudi, profesor je bio Miloš Crnjanski, zaslužuje da radi u onakvom svetlu kakve je iznedrila ljude koji su nas proslavili u svetu. Zato mi je drago što su ovde đaci iz cele Srbije. Nadam se da će naš grad zajedno sa Centrom za talente „Mihajlo Pupin“, koji je među najuspešnijim u našoj zemlji, biti domaćin i sledeće godine državnom takmičenju ovog tipa, rekla je Tatjana Božić.

 

 

Dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu kaže da je priprema trajala dva meseca, jer se očekivalo da će takmičenje biti onlajn. U međuvremenu je odlučeno da ono ipak bude uživo u prostorijama gimnazije.

Učenici koji su danas u Pančevu tokom godine su sproveli određene istraživačke radove kroz 12 naučnih oblasti: od matematike, fizike, hemije, biologije, do psihologije, srpskog jezika i književnosti, engleskog jezika, zaštite životne sredine i druge. Oni su se plasirali za učešće na ovom takmičenju na regionalnim takmičenjima u istraživačkim radovima. Mi smo jedini Centar za talente u Vojvodini, tako da smo 8. maja bili domaćini pokrajinskog takmičenja sa kojeg se 40 srednjoškolaca iz Vojvodine plasiralo na republičko. Takmičenje je koncipirano tako da učenici u prvom delu rade pismeni test znanja, a u drugom delu predstavljaju pred komisijom svoje istraživačke radove, rekao je dr Dragoljub Cucić.

Takmičenje je organizovano uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera. Zbog zabrane okupljanja, diplome će nagrađenim učenicima biti poslate poštom.