KulturaNaslovna

Ivanovo: otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji

U Ivanovu je otvorena izložba radova nastalih na trećoj likovnoj koloniji održanoj u ovom mestu. Tokom celog dana u Ivanovu je radilo 10 slikara i 1 vajar.

Dela nastala u ovoj koloniji ostaju u stalnoj postavci Doma kulture „Žarko Zrenjanin“ u Ivanovu.

Izložbu je otvorila Maja Iskjerdo, supruga nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića.

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da je ideja za održavanje likovne kolonije nastala spontano, jer sve više različitih umetnika boravi u ovom mestu u kojem postoje raznovrsne manifestacije.

Likovna kolonija je uvrštena u redovni plan i program rada Doma kulture u Ivanovu. Ove godine trajaće dva dana. Želimo da za nekoliko godina ona postane veoma cenjena i prepoznatljiva manifestacija poput Foto safarija i Salona umetnosti „Ivanovo u fokusu“. Razmišljamo kako da je od naredne godine obogatimo i proširimo na tri ili četiri dana, kaže Marko Guran.

Učesnici likovne kolonije u Ivanovu

Živanko Velisavljev, predsednik Art kluba Dukat iz Pančeva pre četiri godine doselio se u Ivanovo i kaže da je saradnja sa Domom kulture počela slučajno kada je video da se u ovom mestu organizuju razne manifestacije kao što su „Foto safari“, „Dani harmonike“.

Učinilo mi se da bi jedna likovna kolonija dodatno obogatilo kulturni i društveni život u selu, kako je na kraju i bilo. Uloga Art kluba Dukat je da na svakoj koloniji obezbede što kvalitetnije likovne stvaraoce, kako bi se i kvalitet kolonije i radova poboljšavao svake naredne godine. I prošle a i ove godine morali smo da se ograničimo na deset učesnika zbog epidemiološke situacije. Uglavnom su to učesnici iz Pančeva i Beograda, različitih generacija. Ove godine imamo i jednog vajara. Veoma sam zadovoljan kvalitetom radova. Plan nam je da naredne godine povećamo broj dana kolonije, ali i da pokušamo da obezbedimo učesnike iz cele Srbije, a možda i iz inostranstva, kaže Živanko Velisavljev.

Dela sa prve i druge likovne kolonije čine stalnu postavku Doma kulture. S obzirom da će i sa ove kolonije autori sve slike pokloniti Domu kulture, i one će biti izložene tokom cele godine u holu ustanove. Publika će imati priliku da ih vidi, zajedno sa delima nastalim prošle i pretprošle godine, na prvoj i drugoj koloniji.

Drugog dana, u ponedeljak, biće organizovan izlet sa umetnicima, katamaranom „Panuka“ do Grocke u obilazak Gročanske kulture i Rančićeve kuće.

Organizator i ove kolonije su bili Art klub Dukat iz Pančeva i Dom kulture Ivanovo. U organizaciji likovne kolonije pomogli su Grad Pančevo i Turistička organizacija grada Pančeva.